ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «νέα γενιά» αυθαιρέτων

Έρχεται «νέα γενιά» αυθαιρέτων

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιχειρούμενη από το υπουργείο Περιβάλλοντος απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης και η εκποίηση περιουσιών σε εξευτελιστικές τιμές υπέρ των «ισχυρών» επενδυτών.

Το υπουργείο έχει θέσει σε διαβούλευση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο απαγορεύει ουσιαστικά την εκτός σχεδίου δόμηση.

Το σχέδιο «κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, επιδιώκει να απαγορεύσει «δια ροπάλου» την κατασκευή κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές, δίνει ωστόσο το «ελεύθερο» για την ανέγερση κατοικίας μόνον εάν ο ιδιοκτήτης αυτής εκμεταλλεύεται το αγροτεμάχιο.

Σύμφωνα με παράγοντες των ιδιοκτητών ακινήτων, η προωθούμενη ρύθμιση του κ. Σηφουνάκη καταπατά το νόμιμο δικαίωμα 1.000.000 που αγόρασαν κάποιο οικόπεδο για να χτίσουν.

Η ρύθμιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου απέστειλαν στις 11 Ιανουαρίου επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή κ. Νίκο Σηφουνάκη, με την οποία ζητούσαν την απόσυρση του προεδρικού Διατάγματος, χαρακτηρίζοντάς τη ρύθμιση αδιανόητη και αδικαιολόγητη.

Το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως η δυνατότητα της εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και την κατοικία δεν θίγεται από το συγκεκριμένο διάταγμα, το οποίο αφορά μόνο την οργάνωση των χρήσεων γης.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμες τις ερμηνείες περί απαξίωσης ιδιοκτησιών και τονίζει πως δεν υπάρχει θέμα «ολοσχερούς κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης».