ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν για την ενεργειακή συνεργασία

Επίσκεψη Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν για την ενεργειακή συνεργασία
H ενίσχυση της ελληνικής θέσης για τη διασφάλιση ικανοποιητικών ποσοτήτων φυσικού αερίου...

H ενίσχυση της ελληνικής θέσης για τη διασφάλιση ικανοποιητικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα ο αγωγός ITGI (για τη μεταφορά αερίου από την Τουρκία, στην Ελλάδα και την Ιταλία) ήταν ο κύριος σκοπός της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν, έναν σημαντικό "παίκτη" στον τομέα της ενέργειας, τόσο ως παραγωγού υδρογονανθράκων όσο και ως ενεργειακής γέφυρας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι ο ITGI είναι το πιο ώριμο έργο προς υλοποίηση, στο πλαίσιο των "πρότζεκτ" του Νοτίου Διαδρόμου (South Corridor) καθώς εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό, όπως αποδεικνύεται από τις ως τώρα αποφάσεις, που είναι : 1. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Τουρκίας, 2. Η διεταιρική συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ- Edison-Botas 3. Η λειτουργία, ήδη του ελληνοτουρκικού αγωγού και 4.Η συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο για τη δημιουργία της εταιρείας IGB - μεταξύ της ΔΕΠΑ, της Edison και της Bulgarian Energy Holding EAD - η οποία θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο οποίος αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου ITGI. Ο αγωγός IGB αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την υλοποίηση του συστήματος ITGI και έχει αξιολογηθεί από την ΕΕ ως «έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Στο πλαίσιο της προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας, κατά την επίσκεψη του κ. Κουβέλη στο Μπακού, συμφωνήθηκε η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην ομάδα εργασίας Αζερμπαϊτζάν-ΕΕ, για την υλοποίηση του South Corridor, γεγονός που αναδεικνύει τον ρόλο της ΔΕΠΑ σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Είναι μια σημαντική εξέλιξη και δηλωτική της θετικής διάθεσης του Αζερμπαϊτζάν για καλή συνεργασία με την Ελλάδα, τονίζει ο κ. Κουβέλης.

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους και για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων, σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο μελετητικός, τα φάρμακα, ο αγροτικός τομέας, ενώ συμπροήδρευσε στη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (3η ΜΔΕ) με τον υπουργό Βιομηχανίας Νατίκ Αλίεφ.

Οι δύο πλευρές προωθούν επίσης τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για την οποία ο Ελληνας υφυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Χ. Μπακίροφ, με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας Α. Μπαντάλοφ και με τον ΓΔ της κρατικής εταιρείας ΑΠΕ. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις δυνατότητες για παροχή τεχνογνωσίας από ελληνικές εταιρείες στον τομέα της διαχείρισης του περιβάλλοντος (όπως διαχείριση αποβλήτων).

Η επίσκεψη του κ. Κουβέλη στο Μπακού, που ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, είναι η δεύτερη και αναμένεται ότι εντός του 2011 οι ανταλλαγές επισκέψεων θα πυκνώσουν και σύντομα θα οργανωθεί επιχειρηματική αποστολή, σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Κουβέλης μεταβαίνει στην Κύπρο, όπου τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, θα είναι κεντρικός ομιλητής στο φόρουμ «Κύπρος: Πύλη των ελληνικών επιχειρήσεων στον Αραβικό κόσμο», που συνδιοργανώνουν ελληνικοί εξαγωγικοί φορείς σε συνεργασία με τη Eurobank.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λευκωσία, ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Αντώνη Πασχαλίδη.

"Είναι μεγάλης σημασίας διοργάνωση γιατί προσελκύει επιχειρηματίες από όλη την Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί πάγια προτεραιότητα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας", υπογραμμίζει για το φόρουμ ο κ. Κουβέλης.

πηγή: Newscode.gr