ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την ενεργειακή σύγκλιση στην ΕΕ

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την ενεργειακή σύγκλιση στην ΕΕ
Σε συμφωνία για την ενεργειακή σύγκλιση στην Ευρώπη πέτυχαν οι ηγέτες των κρατών-μελών των «27»...

Σε συμφωνία για την ενεργειακή σύγκλιση στην Ευρώπη πέτυχαν οι ηγέτες των κρατών-μελών των «27» κατά τη Σύνοδο Κορυφής. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η διασύνδεση και η ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων των χωρών της ΕΕ και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος των αποφάσεων αυτών είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από χώρες που διαθέτουν ορυκτά καύσιμα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2,5% του ΑΕΠ των χωρών της Ευρώπης δαπανάται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο της συμφωνίας, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει μέχρι το 2015 να έχουν πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ θα πρέπει να διαθέτει δίκτυα που να εξασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Η ενεργειακή σύγκλιση των κρατών-μελών της ΕΕ προϋποθέτει την ύπαρξη υψηλής τεχνολογίας δίκτυο που να μπορεί να μεταφέρει ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο το μήκος και πλάτος της Ευρώπης.

Το κόστος του σχεδίου θα κυμανθεί στα 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ενώ το πλάνο χρηματοδότησής του θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο από τον αρμόδιο επίτροπο ενέργειας.

Επίσης, ο επίτροπος Ενέργειας θα μπορεί να προχωρά σε διαπραγματεύσεις με προμηθευτές ενέργειας στο εξωτερικό.

Η γαλλική πλευρά, κατά τις διαπραγματεύσεις, άσκησε πιέσεις προκειμένου οι διατυπώσεις να ευνοούν την πυρηνική της βιομηχανία.

πηγή: newscode.gr