ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φυσικό περιβάλλον του νομού Καρδίτσας

Το φυσικό περιβάλλον του νομού Καρδίτσας
Η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα μια από τις ομορφότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων....

Η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα μια από τις ομορφότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων. Καταλαμβάνει τη θέση του άλλοτε οροπεδίου της Νεβρόπολης 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας και μπορούμε να την επισκεφτούμε κάνοντας μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα στο πράσινο με το αυτοκίνητό μας ή με λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Το τοπίο είναι συναρπαστικό: μια πανέμορφη λίμνη αγκαλιασμένη από κατάφυτα βουνά που καθρεπτίζονται στα νερά της και αρκετοί χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά που την τροφοδοτούν.

Η λίμνη αυτή αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας που συνέλαβε στα 1925 ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο περίφημος Μαύρος Καβαλάρης, υλοποίηση που ξεκίνησε μετά το θάνατό του, με την κατασκευή του φράγματος, στο τέλος της δεκαετίας του '50. Τα νερά του ποταμού Μέγδοβα (πρόκειται για τον αρχαίο Ταυρωπό), παραπόταμο του Αχελώου κατέκλυσαν το οροπέδιο και δημιούργησαν τη "λίμνη του Μέγδοβα" που τελευταία ονομάστηκε λίμνη Νικολάου Πλαστήρα στη μνήμη του εμπνευστή της. Οι εικόνες που μας χαρίζει το περιβάλλον είναι μαγευτικές. Έλατα, βελανιδιές και καστανιές κατεβαίνουν ως τις όχθες, ενώ το πράσινο των βοσκοτόπων δένει με το γαλάζιο των νερών. Οι βουνοκορφές προς τα δυτικά σχηματίζουν το προφίλ μιας γυναίκας που κοιμάται, την περίφημη "Κοιμωμένη των Αγράφων" η οποία διακρίνεται από ένα πολύ μεγάλο μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Η λίμνη έχει μήκος 14 τετ. χλμ. μέγιστο πλάτος 4 τετ. χλμ μέγιστο βάθος 60 μέτρα και χωρητικότητα 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Με ειδικό αγωγό το νερό της λίμνης μεταφέρεται από το υψόμετρο των 700 μέτρων χαμηλά προς τον κάμπο δίνοντας κίνηση στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ παραγωγής 40MWH την εβδομάδα. Κατόπιν αρδεύουν τον κάμπο και υδρεύουν την πόλη της Καρδίτσας όπως και 38 οικισμούς του νομού Καρδίτσας.



Το τοπίο συναρπαστικό και μαγευτικό καθώς η πανέμορφη λίμνη αγκαλιάζεται από ψηλά και κατάφυτα βουνά. Η περιοχή προσφέρεται σε κάθε φυσιολάτρη και παρέχει τη δυνατότητα για ορειβασία, ψάρεμα, περιπάτους στο δάσος, κολύμπι και κυνήγι. Μορφές εναλλακτικού τουρισμού και αθλητισμός στην αρμονικότερη σύνθεσή τους. Υπάρχει η δυνατότητα ιππασίας και ποδηλασίας (Μountain bike), ώστε ο επισκέπτης να 'ρθει σε αμεσότερη επαφή με τη φύση. Δε λείπει βέβαια και το χιονοδρομικό κέντρο (Νεράιδα), που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, έστω και αν οι εγκαταστάσεις χρειάζεται ακόμα να ολοκληρωθούν.

Η ανεπανάληπτη εμπειρία θα αποζημιώσει κάθε τολμηρό επισκέπτη. Βέβαια για τον πλέον απαιτητικό και παράτολμο, για όσους η συγκίνηση και η πρωτόγνωρη εμπειρία είναι καθημερινό ζητούμενο, το Parapente και το ανεμόπτερο αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο πανοραμικής θέασης των Αγράφων. Πολυάριθμες είναι και οι ευκαιρίες για τους λάτρεις της ορειβασίας καθώς οι γύρω κορυφές (Βουτσικάκι, Καρβασαράς, Τέμπλα κ.α.) και οι ψηλότερες θέσεις και τοποθεσίες (Ζυγογιανναίικα) αποτελούν μόνιμη πρόκληση προς κατάκτηση. Αναμφισβήτητα, οι δυνατότητες διακοπών, αναψυχής και περιήγησης που προσφέρει η λίμνη και ο πλούτος της γύρω περιοχής, καθιστούν ανέφικτη τη βιαστική ματιά και τη φευγαλέα παρατήρηση της ευρύτερης περιοχής.

Η διανυκτέρευση, που κρίνεται αναγκαία, σε κάποιον από τους περιποιημένους και μοντέρνους ξενώνες της παραλίμνιας περιοχής, θα παρατείνει την απόλαυση και τη διασκέδαση του επισκέπτη, φέρνοντας τον ακόμα πιο κοντά τόσο στη φύση, όσο και στο φιλόξενο και ζεστό αγραφιώτικο πληθυσμό. Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει και για τον πολιτιστικό πλούτο που προσφέρουν τα πολυάριθμα μοναστήρια, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, της περιοχής.

Πηγή:karditsa.gr