ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενενήντα τρία περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης το 2010

Ενενήντα τρία περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης το 2010
«Πρωταθλητές» στη θαλάσσια ρύπανση για το 2010, αποδεικνύονται οι εγκαταστάσεις στεριάς...

«Πρωταθλητές» στη θαλάσσια ρύπανση για το 2010, αποδεικνύονται οι εγκαταστάσεις στεριάς, σε σχέση με τα πλοία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμενικού Σώματος.

Οι λιμενικές αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνολικά 93 περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, εκ των οποίων 65 αφορούσαν εγκαταστάσεις στεριάς και 33 από πλοία.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλοία μπορεί να οφείλονται σε ηθελημένη απόρριψη σεντινονέρων, πετρελαιοειδών καταλοίπων, υπερχείλιση καυσίμων, λυμάτων και απορριμμάτων.

Την ίδια στιγμή τα αίτια της ρύπανσης απ τις εγκαταστάσεις στεριάς οφείλονται από διυλιστήρια πετρελαίου, εταιρείες αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας πετρελαίου, ναυπηγεία, επισκευαστικές βάσεις πλοίων, χερσαίες ευκολίες υποδοχής καταλοίπων, διαλυτήρια πλοίων, λιμενικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών, ξενοδοχείων, εστιατορίων, οικίες, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, βιομηχανίες και βιοτεχνίες και κάθε είδους επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη θάλασσα ή σε παράκτιους χώρους.

Σαράντα περιστατικά αφορούσαν ρύπανση από λύματα, 23 από απόβλητα, 29 από πετρελαιοειδή και 1 από απορρίμματα.

Επίσης, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 110 υποθέσεις από τα Κεντρικά Λιμεναρχεία, 43 από τα Λιμεναρχεία και 20 από τα υπολιμεναρχεία.

Εξάλλου, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν και σε πλοία και σε εγκαταστάσεις, βάσει του προεδρικού διατάγματος 55/98 που αφορά τη θαλάσσια ρύπανση, ήταν 119 περιστατικά, ενώ είχαμε 43 υποθέσεις παραβάσεων της Διεθνούς Συνθήκης Marpol 73/78 που αφορά τις διοικητικές κυρώσεις σε πλοία για τον εξοπλισμό τους όσον αφορά την πρόληψη της ρύπανσης.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επιβληθέντα πρόστιμα σε πλοία και εγκαταστάσεις στεριάς το 2010 ανέρχονται στο ποσό των 645.555 χιλιάδων ευρώ, πολύ χαμηλότερα από το 2009 που ήταν 1.762.459. Το 2008 και το 2007 τα διοικητικά πρόστιμα ήταν, επίσης, πολύ αυξημένα 5.056.150 ευρώ και 3.314.632 ευρώ αντίστοιχα, καθώς σε αυτά προστίθονται και τα ποσά που είχαν επιβληθεί στους υπευθύνους του ναυαγίου του κρουαζεροπλοίου Sea Diamond.