ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεταμόρφωση του Πεδίου του Άρεως

Η μεταμόρφωση του Πεδίου του Άρεως
Το τοπίο δε θυμίζει σε τίποτα τον παλιό του εαυτό! Το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό πάρκο της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως..

Το τοπίο δε θυμίζει σε τίποτα τον παλιό του εαυτό! Το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό πάρκο της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως ανακαινίστηκε και αναπλάστηκε, υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη και τώρα αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου, εφάμιλλο των μεγαλύτερων πάρκων του εξωτερικού, ανοιχτό και ασφαλές για όλους τους πολίτες!

Φυτεύτηκαν 1.200 δέντρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης.
Ξηλώθηκαν 22 650 τ. μ. ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση τους μπήκε χώμα. Επίσης τοποθετήθηκαν 8.800 τ. μ. μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800τ.μ. γρανιτοκυβόλιθοι.

Στο πάρκο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν της υπόλοιπης πόλης! Μια πραγματική όαση δηλαδή!
«Επιτέλους ένα μέρος μες στην Αθήνα, όπου μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου, αναπνέοντας καθαρό αέρα και βλέποντας πολύ πράσινο. Έλειπε αυτό από την πόλη», μας λέει ο Αντώνης Φραγκάκης, κάτοικος Αμπελοκήπων. «Αρκεί να μη γίνει πάλι στέκι ναρκομανών και αλλοδαπών λερώνοντάς το πάλι και κάνοντάς το επικίνδυνο», επισημαίνει η κ. Στέλλα Βρεττού που πηγαίνει εκεί βόλτα το εγγόνι της.

Οι επισκέπτες μπορούν τώρα να απολαύσουν μεταξύ των άλλων τον κεντρικό πεζόδρομο με τα δύο υπερσύγχρονα συντριβάνια, τον Μινωικό Λαβύρινθο με τον βοτανικό Κήπο της Αττικής, τον Ροδώνα με τις πέργκολες και το σπειροειδές ποταμάκι, την υδάτινη διαδρομή με τα πλατάνια. Κάτω από το άγαλμα της Αθηνάς βλέπουμε τον κεντρικό Ελαιώνα, την Οδό των Ηρώων με τους Φοίνικες και τις προτομές των ηρώων του 1821, το μνημείο Ιερού Λόχου με τη μικρή ήσυχη πλατεία και τα λουλούδια, τον αναμορφωμένο χώρο αναψυχής μπροστά από το θέατρο Οικονομίδη.

Η ανάπλαση βασίστηκε στη λογική της διατήρησης της ιστορίας του Πάρκου αφού μέσα σε αυτό δεσπόζουν σημαντικά μνημεία και γλυπτά. Όλα καθαρίστηκαν με βάση τις προδιαγραφές του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου