ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δράσεις για λιγότερα ηλεκτρονικά σκουπίδια

Δράσεις για λιγότερα ηλεκτρονικά σκουπίδια
Οδηγία σχετικά με την ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...

Οδηγία σχετικά με την ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε στο μέλλον το κινητό μας τηλέφωνο ή ο υπολογιστής μας να ανακυκλώνονται ευκολότερα.

Κάθε Ευρωπαίος ετησίως παράγει γύρω στα 20 κιλά ηλεκτρονικά σκουπίδια, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος από τα παλιά ψυγεία, βίντεο ή κομπιούτερ επαναχρησιμοποιούνται.
«Θα πρέπει να σκεφθούμε ότι οι πρώτες ύλες είναι τα παιδιά μας. Και θα θέλουν και αυτά να φτιάξουν κάτι. Και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δούμε αν έχουμε αρκετά αποθέματα και αν μπορούμε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε και αυτό ακριβώς κάνουμε».

Αυτά υποστηρίζει ο Καρλ-Χάιντζ Φλόρεντς, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εισηγητής του συγκεκριμένου σχεδίου οδηγίας. Με τις συγκεκριμένες προτάσεις το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συλλέγουν ένα μεγαλύτερο όγκο αποβλήτων. Μέχρι σήμερα ήταν 4 κιλά κατά κεφαλή το χρόνο. Και ακόμα και αυτό το μικρό στόχο κάποιες χώρες-μέλη της ΕΕ δεν τον επιτυγχάνουν.

Με τον νέο νόμο οι στόχοι είναι να συλλέγουν, από το 2016, το 85% των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που παράγονται εντός της επικράτειάς τους.

Με τα ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά απόβλητα στο εξής δεν θα εννοούμε μόνο ψυγεία και κουζίνες αλλά ακόμα και τα μικρά κινητά τηλέφωνα. Και ο στόχος είναι κάθε έμπορος, κάθε κατάστημα που πουλάει τέτοιες συσκευές να τις παίρνει πίσω ανεξάρτητα από το εάν ο κάτοχος αγόρασε από το συγκεκριμένο μαγαζί. Λιγότερα ηλεκτρονικά σκουπίδια κάνουν καλό στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι των καταναλωτών.