ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιτάχ, γρήγορο και επικίνδυνο

Τσιτάχ, γρήγορο και επικίνδυνο
Μπορεί τα κορμιά αυτών των νεαρών τσιτάχ να καλύπτονται ακόμα από χνούδι και να προσπαθούν να ισορροπήσουν στα μικρά τους πόδια...

Μπορεί τα κορμιά αυτών των νεαρών τσιτάχ να καλύπτονται ακόμα από χνούδι και να προσπαθούν να ισορροπήσουν στα μικρά τους πόδια σε σχέση με τον κορμό τους αλλά φαίνεται πως είναι ακόμα πολύ μακριά από την ενηλικίωσή τους.
Αλλά αυτό δεν τα σταματάει να θέλουν να είναι ακριβώς όπως ή μητέρα τους.

Αποθανατίστηκαν έξω από το στρατόπεδο Kicheche στο Μασάι Μάρα της Κένυας, στα πρώτα δειλά τους βήματα να μιμούνται και να ακολουθούν τη μητέρα τους σκαρφαλώνοντας σε μία ακακία, με θέα τον απέραντο κάμπο.
Αλλά αυτή άγρυπνη έχει κάθε λόγο να είναι προσεκτική. Ενώ είναι το πιο γρήγορο θηλαστικό στον πλανήτη, τους πρώτους μήνες μετά που γεννά τα μωρά της γίνεται πολύ επικίνδυνη. Καθώς το μεγαλύτερο χάρισμα του ζώου σε σχέση με την επιβίωση είναι η ταχύτητα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του βρίσκεται εκεί κοντά τους για να τα προστατεύει έως ότου τα μικρά αποκτήσουν αρμοδιότητες που θα τα οδηγήσουν να γίνουν θανατηφόροι θηρευτές αμέσως μόλις ενηλικιωθούν.

Περίπου το 90 τοις εκατό των τσιτάχ σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, το μέγεθός τους και ατροφικό τους ανάστημα τα κάνει ευάλωτα σε επιθέσεις από μεγαλύτερους θηρευτές, όπως λιοντάρια, ύαινες και λεοπαρδάλεις.