ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα στον Υμηττό

Κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα στον Υμηττό
Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ), με το οποίο...

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ), με το οποίο ορίζεται πλέον ο ορεινός όγκος του Υμηττού ως απολύτως προστατευόμενη ζώνη.

Με το Π.Δ εντός οκτώ μηνών οι νομαρχίες και η περιφέρεια καλούνται να στείλουν στην υπηρεσία κατεδάφισης κατάλογο με τα αυθαίρετα κτίσματα, ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατεδάφισή τους.

Όλα τα λατομεία που υπάρχουν στον Υμηττό χαρακτηρίζονται ανενεργά και οφείλουν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα σε μια τριετία. (Αντίθετα παραμένουν τα στρατόπεδα «Ζορμπά» και «Φακίνου»).

Σύμφωνα με το αποκαλούμενο οικολογικό πέμπτο τμήμα του ΣτΕ, η προστασία του Υμηττού απλώνεται μέχρι τους δήμους Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης –Ελληνικού, Γλυφάδας, Βάρης, Κορωπίου Παιανίας και Γλυκών Νερών.

Ειδικά για το δάσος κεραιών τηλεόρασης και ραδιοφώνου οι σύμβουλοι επικρατείας επισημαίνουν ότι, είναι ανεκτή η ρύθμιση του διατάγματος, που προβλέπει την κατασκευή μόνο δυο ιστών και τη συγκέντρωση των εγκαταστάσεων κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Και αυτό διότι στόχος είναι η απομάκρυνση των αυθαίρετων κεραιών και η αποκατάσταση του τοπίου.

Επίσης με το ΠΔ κατεδαφίζεται το κτήριο του Ολυμπιακού κέντρου Μπάντμιντον μετά τη λήξης της σύμβασης, που έχει με τον ανάδοχο (σ.σ έπειτα από 20 χρόνια) ενώ επιτρέπεται η χωροθέτηση του κεντρικού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη θέση του πρώην εργοταξίου της Αττικής Οδού στο Γουδή.

Επιπλέον σε όλες τις ζώνες απαγορεύεται το κυνήγι, η ανάρτηση υπαίθριων διαφημίσεων και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.