ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα: Η χειρότερη πόλη της Ευρώπης

Αθήνα: Η χειρότερη πόλη της Ευρώπης
Με μια βαθμολογία που βρίσκεται οριακά πάνω από τα επίπεδα βιωσιμότητας (81,2% με άριστα το 100)...

Με μια βαθμολογία που βρίσκεται οριακά πάνω από τα επίπεδα βιωσιμότητας (81,2% με άριστα το 100), η Αθήνα κατατάσσεται και φέτος στην 63η θέση, μόλις μία θέση πάνω από το Σαντιάγο, στην έρευνα για την καλύτερη πόλη στον κόσμο, που διεξάγεται κάθε χρόνο για λογαριασμό του βρετανικού περιοδικού «Economist».

Ωστόσο παράγοντες που συνδέονται με το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο οδικό δίκτυο, ανακηρύσσουν την Αθήνα ως την πόλη με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης στη δυτική Ευρώπη.

Το Βανκούβερ ήταν και παραμένει η καλύτερη πόλη παγκοσμίως για να ζει κανείς, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαμβάνουν η Μελβούρνη και η Βιέννη. Δύο ακόμη καναδικές πόλεις, το Τορόντο και το Κάλγκαρι, βρίσκονται στην κορυφαία πεντάδα. Για άλλη μία χρονιά στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η Χαράρε, στη Ζιμπάμπουε.

Οι κορυφαίες δέκα πόλεις

Το Βανκούβερ, που παραμένει στην κορυφή από το 2007, απέσπασε βαθμολογία 98% στους 30 δείκτες των πέντε κατηγοριών που διαμορφώνουν την τελική βαθμολογία και αφορούν τη σταθερότητα, την ιατρική περίθαλψη, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την εκπαίδευση.

Οι κορυφαίες δέκα πόλεις καταλαμβάνουν τις ίδιες θέσεις με πέρυσι, με εξαίρεση τη Μελβούρνη και τη Βιέννη, οι οποίες αντάλλαξαν θέσεις. Στις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας κυριαρχούν πόλεις της Αυστραλίας, με εξαίρεση το Ελσίνκι στη Φινλανδία που ταξινομείται στην έκτη θέση, και το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, που καταλαμβάνει τη δέκατη.

Για ακόμη μία χρονιά οι πόλεις της Αφρικής και της Ασίας βρίσκονται στην τελευταία δεκάδα. Εξαίρεση αποτελεί η πόλη του Κατμαντού στο Νεπάλ, που κατάφερε να ξεφύγει από την όγδοη χειρότερη θέση που βρισκόταν το 2010 και να δραπετεύσει από την τελευταία δεκάδα.