ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Η μόλυνση του περιβάλλοντος εχθρός της ανάπτυξης

Κίνα: Η μόλυνση του περιβάλλοντος εχθρός της ανάπτυξης
Μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν προκαλέσει στην Κίνα η μεγάλη μόλυνση...

Μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν προκαλέσει στην Κίνα η μεγάλη μόλυνση και η αφαίμαξη των πόρων, ενώ θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη εάν δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας.

Ο υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος Zhou Shengxian δήλωσε επίσης πως η κοινωνική σταθερότητα κινδυνεύει από τις επαναλαμβανόμενες και συνδεμένες με την δημόσια υγεία φοβίες.

«Στις τόσες χιλιάδες χρόνια πολιτισμού της Κίνας, η διαμάχη μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης ουδέποτε υπήρξε τόσο σοβαρή όσο σήμερα» δήλωσε. «Η εξάντληση και επιδείνωση των πόρων καθώς επίσης η οικολογική επιδείνωση του περιβάλλοντος προκαλούν μποτιλιαρίσματα και σοβαρά εμπόδια στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας» τόνισε.
Επισήμανε, δε, πως οι αρχές θα δημιουργήσουν ένα σύστημα εκτίμησης του κινδύνου από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την παγκόσμια υπερθέρμανση" και θα συνυπολογίσουν τους κινδύνους αυτούς στην αξιολόγηση των νέων επενδυτικών σχεδίων όπως είναι η κατασκευή εργοστασίων.

Η Κίνα, η οποία τον Νοέμβριο παραδέχθηκε πως είναι η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, έχει διεθνώς τη χειρότερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα και υδάτων μετά από τρεις δεκαετίες απεριόριστης ανάπτυξης και συνακόλουθης μόλυνσης.