ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θανατηφόρο κεντρί» για τη διατροφική αλυσίδα οι θάνατοι μελισσών

«Θανατηφόρο κεντρί» για τη διατροφική αλυσίδα οι θάνατοι μελισσών
Μεγάλο «τσίμπημα» για τα αποθέματα τροφών για τους ανθρώπους αποτελεί ο μαζικός θάνατος αποικιών μελισσών...

Μεγάλο «τσίμπημα» για τα αποθέματα τροφών για τους ανθρώπους αποτελεί ο μαζικός θάνατος αποικιών μελισσών σε πολλά σημεία του πλανήτη, προειδοποιεί σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο θάνατος των μελισσών οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εξασθένιση των άνθεων των φυτών, στη μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων και στην αλόγιστη χρήση μικροβιοκτόνων, όπου προκαλούν μόλυνση στον αέρα.
Η ύπαρξη των άγριων μελισσών είναι ζωτικής σημασίας για την γονιμοποίηση της πατάτας, των μήλων, της σόγιας και άλλων προϊόντων.

«Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη γονιμοποίηση των μελισσών αλλά είναι προδιαγεγραμμένη ανέφερε ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Πίτερ Νιούμαν. Ωστόσο, κάνει έκκληση «να κάνουμε όλοι κάτι για να ενισχύσουμε τα έντομα για τις μελλούμενες γενιές».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μεγάλη θνησιμότητα σε αποικίες μελισσών καταγράφεται και στην Κίνα, στην Αίγυπτο αλλά και στην Λατινική Αμερική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στις ΗΠΑ πάνω από 2.000.000 αποικίες μελισσών προσφέρουν στον άνθρωπο την πολύτιμη γονιμοποίηση των ειδών προς βρώση με τις συνεχείς «βόλτες» τους από φυτό σε φυτό.
Με δεδομένο ότι από τα 100 είδη λαχανικών που προσφέρουν το 90% της τροφής στον κόσμο, τα 70 είδη γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, γίνεται σαφής η ανεκτίμητη προσφορά τους και οι αυξημένες ευθύνες των ανθρώπων για τη σωτηρία τους, προστίθεται στην έκθεση.