ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνθρακας το «Διαμάντι»

Άνθρακας το «Διαμάντι»
Όσο παραμένει το Sea Diamond κάτω από τα νερά...

Όσο παραμένει το Sea Diamond κάτω από τα νερά της Σαντορίνης, τόσο πιο επιβλαβές γίνεται για το περιβάλλον.

Το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond βυθίστηκε στη Σαντορίνη στις 5 Απριλίου του 2007. Έκτοτε παραμένει κρεμασμένο από την προπέλα σε βράχο, ρυπαίνοντας και μολύνοντας τον όρμο Αθηνιού κοντά στο λιμάνι του νησιού.

Η ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για την περιβαλλοντική ευθύνη δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το κρουαζιερόπλοιο να μην έχει ανελκυθεί από την περιοχή. Πλέον, τοπικοί φορείς, κάτοικοι, η περιβαλλοντική οργάνωση Αρχιπέλαγος και άλλοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, ενώ στο παιχνίδι μπήκαν και διεθνείς.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική νομική σχολή του Yale, ομάδα ερευνητών από το Environmental Protection Clinic του Πανεπιστημίου, η οποία έχει συμβάλλει στο παρελθόν στην επίλυση περιβαλλοντικών υποθέσεων σε διάφορα σημεία του κόσμου, βρίσκεται στη χώρα μας και εργάζεται πάνω στο θέμα. Ακολουθεί κατάθεση προτάσεων που θα επιβεβαιώσουν την αναγκαιότητα της ανέλκυσης βάσει του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.

Αυτό υποχρεώνει το ελληνικό κράτος να αποκαταστήσει τη βλάβη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ακόμη και αν οι υπεύθυνοι του ναυαγίου κωλυσιεργούν. Όλα αυτά γίνονται βέβαια καθώς η παραμονή του κρουαζιερόπλοιου στο βυθό βλάπτει σοβαρά το θαλάσσιο περιβάλλον και ενόσω επιβλαβείς ουσίες εκχέονται συνεχώς στη θάλασσα.

Πηγή: queen.gr