ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικολογική και οικονομική κηπουρική

Οικολογική και οικονομική κηπουρική
Αν σας αρέσει η κηπουρική και τα οικονομικά σας είναι λιγοστά, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα...

Αν σας αρέσει η κηπουρική και τα οικονομικά σας είναι λιγοστά, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα οικονομικοί αλλά και οικολογικοί λόγοι για μην εγκαταλείψετε τα αγαπημένα σας φυτά:

1. Ξεχάστε τα χημικά λιπάσματα και επενδύστε στη δημιουργία φυτικού κομπόστ από τα υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας. Θα γλιτώσετε χρήματα και θα είστε σίγουροι ότι τα φυτά σας τρέφονται οργανικά!
2. Αντικαταστήστε τα χημικά εντομοκτόνα και φάρμακα με βιολογικά σκευάσματα που θα φτιάχνετε μόνοι σας στην κουζίνα.
3. Ξεκινήστε την καλλιέργεια από σπόρους και απολαύστε όλη την διαδικασία από το φύτρωμα μέχρι την καρποφορία.
4. Μάθετε να πολλαπλασιάζετε τα φυτά σας. Αντί να αγοράζετε κάθε χρόνο καινούρια φυτά, απλά επενδύστε σε ένα καλό βιβλίο για τις μεθόδους πολλαπλασιασμού και φτιάξτε το δικό σας φυτώριο.
5. Ανταλλάξτε σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό με φίλους ή με γείτονες. Αν έχετε περίσσευμα από τους σπόρους που αγοράσατε ή αν σας αρέσει ένα φυτό ενός φίλου, απλά προτείνετε μια ανταλλαγή.
6. Αφήστε τη δημιουργικότητα σας να εκφραστεί και φτιάξτε γλάστρες από καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού που σας είναι άχρηστα. Ένας κάδος σκουπιδιών που χάλασε το καπάκι, ένα παλιό σουρωτήρι, ένας ανοξείδωτος τενεκές ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να φιλοξενήσει λίγο χώμα, μπορεί να γίνει γλάστρα για τα φυτά σας.
7. Μην αγοράζετε φτηνά εργαλεία. Να είστε προσεκτικοί κατά την αγορά του εξοπλισμού. Προτιμήστε μια πιο ακριβή επιλογή που σας παρέχει όμως εγγύηση ποιότητας από το αντικαθιστάτε κάθε χρόνο τα εργαλεία σας.
8. Εξοικονομήστε νερό εκμεταλλευόμενοι το νερό της βροχής και καλύψτε το χώμα με οργανικό υλικό για να αποφεύγετε την εξάτμιση του νερού. Μπορείτε να αγοράσετε συλλέκτες νερού τους οποίους θα τους συνδέσετε με τον αγωγό που μεταφέρει το βρόχινο νερό στην αποχέτευση. Έτσι, το νερό θα πέφτει στον συλλέκτη και θα διαφεύγει μόνο ότι περισσεύει.
9. Ασχοληθείτε εσείς με τον κήπο σας και μην πληρώνετε κηπουρό για την εβδομαδιαία συντήρηση.
10. Αγοράζετε φυτά που ταιριάζουν στις συνθήκες της περιοχής ώστε να έχετε τις λιγότερες απώλειες και προβλήματα.


Πηγή: Livingreen.gr