ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία: Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για την τιμή του φυσικού αερίου

Ουκρανία: Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για την τιμή του φυσικού αερίου
Οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την τιμή του φυσικού αερίου το οποίο θα προμηθεύει αυτόν τον χειμώνα η Μόσχα το Κίεβο αν και η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να χρειαστεί διεθνή βοήθεια για να πληρώσει, όπως δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία», ανέφερε ο Πέτρο Ποροσένκο σε συνέντευξή του σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Έως τις 31 Μαρτίου θα καθοριστεί τιμή στα 385 δολάρια (ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου)», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Μια συμφωνία που υπεγράφη το 2009 από την πρώην πρωθυπουργό, Γιούλια Τιμοσένκο, υποχρέωνε την Ουκρανία να πληρώνει 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου. Το Κίεβο αμφισβητεί τη συγκεκριμένη σύμβαση και έχει προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης.

Ο Ποροσένκο είπε επίσης ότι η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz έχει οικονομική στενότητα για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου, εν μέρει εξαιτίας των χρεών που δημιουργήθηκαν από τους καταναλωτές στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Πρέπει να λύσουμε το θέμα και να καλύψουμε το έλλειμμα των ταμείων για τις αγορές φυσικού αερίου της Naftogaz», δήλωσε ο Ποροσένκο. «Έχουμε πολλές διαφορετικές επιλογές συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στα μέσα Ιουνίου μετά από περισσότερα από δύο χρόνια τριβών σχετικά με την τιμή που θα πρέπει να πληρώνει το Κίεβο στη Μόσχα. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία πρέπει να εξοφλήσει τα μεγάλα χρέη του παρελθόντος πριν αρχίσει εκ νέου η παροχή φυσικού αερίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Μιλάνο την Παρασκευή για να συζητήσουν τη σύγκρουση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.