ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη απόκλιση στις τιμές των καυσίμων στα νησιά

Μεγάλη απόκλιση στις τιμές των καυσίμων στα νησιά

Διερεύνηση για την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων σε επτά περιφερειακές ενότητες που παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις από τον μέσο όρο, καθώς και ενδεχόμενες μονοπωλιακές καταστάσεις καπνικών προϊόντων, θα διερευνήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατόπιν αιτήματος από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, απέστειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δύο έγγραφα-καταγγελίες τα οποία αναφέρονται, αφενός μεν στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων σε επτά περιφερειακές ενότητες της χώρας και αφετέρου σε θέματα καπνικών προϊόντων, ζητώντας τη διερεύνησή τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής.

Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, φαίνεται ότι στις περιφερειακές αυτές ενότητες οι διαφορές τιμών στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από το μέσο όρο. Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα, τίθενται ζητήματα μονοπωλιακών καταστημάτων στο χώρο των καπνικών προϊόντων.

Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Γιακουμάτος ζητάει, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του Ν.3959/2011, να εξεταστούν τα δύο αυτά ζητήματα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής.

Καύσιμα

Με βάση το εβδομαδιαίο Δελτίο Τιμών του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, βάσει των στοιχείων ανά νομό παρατηρήθηκε ότι το περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας σε 7 νομούς παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από το μέσο όρο.

Οι νομοί είναι Δωδεκανήσου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Σάμου και Χίου.

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι στο νομό Σάμου όπου η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 1,414 ευρώ ανά λίτρο, παρατηρήθηκε πολλαπλάσιο περιθώριο πρατηριούχων και εταιρειών εμπορίας (22 λεπτά ανά λίτρο) σε σχέση με το νομό Ευβοίας, όπου η τιμή χονδρικής ήταν 1,418 ευρώ ανά λίτρο και το περιθώριο εμπορίας και πρατηρίων ήταν στα 9,8 λεπτά ανά λίτρο.

Επιπλέον, εντός των ανωτέρω νομών παρατηρήθηκε σε επίπεδο Δήμων μια σχετική ομοιομορφία τιμών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι διαφορές του περιθωρίου εμπορίας και πρατηριούχων στους Νομούς που εξετάστηκαν ανωτέρω πιθανόν να αποτελούν ενδείξεις:

α) Για ελλιπή ανταγωνισμό σε τοπικό επίπεδο. Πιθανόν να υποκρύπτονται συμφωνίες πρατηρίων σε τοπικό επίπεδο που διατηρούν τις τιμές υψηλά.

β) Για διαφορές στα επίπεδα κατανάλωσης και αποθεματοποίησης ανά Νομό που δεν καταγράφονται. Η κατανάλωση σε αυτούς τους νομούς και πολύ περισσότερο σε ορισμένους δήμους αυτών των νομών παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή.

γ) Για ανομοιογενή γεωγραφική κατανομή εντός του ιδίου νομού όσον αφορά στον αριθμό τόσο των πρατηρίων όσο και των εταιριών που δραστηριοποιούνται.

Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του παρατηρητηρίου:

α) Η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα 0,4122 ευρώ ανά λίτρο.

β) Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 0,959 ευρώ ανά λίτρο.

γ) Η μέση πανελλαδική τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 1,396 ευρώ ανά λίτρο.

δ) H μέση πανελλαδική τιμή λιανικής διαμορφώθηκε στα 1,489 ευρώ ανά λίτρο.

ε) Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 0,1178 ευρώ ανά λίτρο.

Σχετικές ειδήσεις