ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «ιεροτελεστία» του ούζου που μένει αναλλοίωτη στον χρόνο από το 1894

Η «ιεροτελεστία» του ούζου που μένει αναλλοίωτη στον χρόνο από το 1894

Για τους περισσότερους από εμάς, οι μικρές αποδράσεις από τη γεμάτη καθημερινότητά μας, είναι αυτές που μας κάνουν να απολαμβάνουμε μερικές στιγμές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στα πιο ατμοσφαιρικά και ηλιόλουστα μέρη εντός ή εκτός της πόλης.

Φυσικά, μπορεί τα παραπάνω «κομμάτια» να συνθέτουν ιδανικά το παζλ των αναμνήσεών μας, ωστόσο καμία ανάμνηση δεν θα ήταν τόσο ξεχωριστή, αν στο φόντο κάθε ημέρας μας, δεν υπήρχε η ιδιαίτερη «ιεροτελεστία» κάθε παρέας: Ένα τραπέζι με τους αγαπημένους μεζέδες και η μοναδική γεύση του αγαπημένου μας ούζου. Άλλωστε, με την αναφορά και μόνο της λέξης «ούζο», πολλές εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις μας έρχονται ασυνείδητα στο μυαλό. Κάποιες παλιές διακοπές, κάποια μεσημέρια στην Πειραϊκή, κάποια ρομαντικά βράδια σε ένα ουζερί, οι πρώτες καλές μέρες του Μαρτίου, αλλά και κάθε ανάμνηση που δημιουργήσαμε κάτω από τον ήλιο στα μέσα της άνοιξης.

Αυτές, ακριβώς, είναι οι αυθεντικές εμπειρίες που κάνουν το άλμπουμ των πιο δυνατών μας αναμνήσεων να γεμίζει. Αυτές και το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, που δίνει γεύση σε κάθε ξεχωριστή μας ανάμνηση, εδώ και 130 χρόνια.

Ο συνοδοιπόρος των αναμνήσεων μας

Σε κάθε ανάμνηση που έχουμε να θυμόμαστε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, συνοδοιπόρος μας δεν ήταν άλλος από το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, το όποιο εδώ και 130 χρόνια, δίνει το «παρών» σε κάθε ραντεβού μας στον ήλιο. Και αυτό, διότι έχει καταφέρει να συμπυκνώσει μέσα στο παραδοσιακό του μπουκάλι, την ελληνική παράδοση και να ταξιδέψει σε 50 περίπου χώρες σε όλο τον κόσμο, προωθώντας την ελληνικότητα και την κουλτούρα της Λέσβου, του μέρους όπου παράγεται.

Και παρά το μεγάλο ταξίδι που έχει κάνει, δεν χρειαζόμαστε πολλά- πολλά για να το απολαύσουμε όπως του αξίζει. Απαραίτητο όμως, είναι το σωστό σερβίρισμα: Μακρόστενα ποτήρια, πρώτα ούζο, μετά νερό και τέλος ο πάγος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα που έχουμε συνδέσει με μέρη, ανθρώπους αλλά και τις πιο όμορφες μέρες και νύχτες στο νησί και να γευτούμε την κάθε λεπτομέρεια που περιέχει το αγαπημένο μας απόσταγμα.

Κάθε γουλιά ούζου που πίνουμε με τα μάτια κλειστά, παρέα με τους αγαπημένους μας, πέρα από τα θετικά συναισθήματα που μας δημιουργεί -τα οποία δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε με λέξεις- μας δείχνουν και την αγάπη και το μεράκι που βάζουν οι άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτό όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι άλλωστε, έχουν καταφέρει να μας μεταφέρουν τα δικά τους συναισθήματα, βάζοντας το «λιθαράκι» τους στη δημιουργία των πιο ξεχωριστών αναμνήσεων που έχουμε να θυμόμαστε.

Το αγαπημένο μας απόσταγμα γιορτάζει

Αυτό, ωστόσο, που κάνει τόσο ιδιαίτερο και αγαπητό το Ούζο Πλωμαρίου, είναι η αυθεντική συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτου και η ιστορία του, η οποία ξεκινάει το 1894 στη Λέσβο. Από 100% διπλή απόσταξη μέσα σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, με έμφαση στους καρπούς και στα βότανα εξαιρετικής ποιότητας από διάφορα μέρη της Ελλάδας δημιουργείται το απόσταγμα που μετράει σήμερα 130 χρόνια. Μάλιστα, η ισορροπημένη γλυκύτητά του και η ιδανική περιεκτικότητα αλκοόλ, είναι αυτά που κάνουν το ούζο «πρωταγωνιστή» σε κάθε συνάντηση με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Τα 130 χρόνια αναμνήσεων που έχουμε δημιουργήσει μαζί του και που έχουν «μιλήσει» στην καρδιά μας, λοιπόν, είναι μία καλή αφορμή για να γιορτάσουμε και να ξανά μαζευτούμε όλοι μαζί, γύρω από το τραπέζι για την αγαπημένη μας «ιεροτελεστία».

Φέτος, ωστόσο, έχουμε την ευκαιρία -από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο- να μαζευτούμε γύρω από τον τοίχο των αναμνήσεων, παρέα με Πλωμάρι, και να τον γεμίσουμε με τις ηλιόλουστες αναμνήσεις που έχουμε δημιουργήσει μαζί με το αγαπημένο μας απόσταγμα. Και ποιος ξέρει, αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να κερδίσουμε και μία συλλεκτική φιάλη αλλά και την φωτογραφία της ανάμνησής μας σε σκίτσο.

Το ούζο είναι το ποτό της παρέας και έχει τη δική του «ιεροτελεστία», που δημιουργεί τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις μας από το 1894. Ίσως, βέβαια, κάθε ανάμνηση που έχουμε να θυμόμαστε να διαφέρει από τις υπόλοιπες, ωστόσο υπάρχει κάτι που παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο σε όλες: Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, το απόσταγμα που συνοδεύει κάθε ανέμελη στιγμή, είτε με την οικογένεια, είτε με τους φίλους μας.