ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λαμπρό μέλλον για την εκπαιδευτική ρομποτική στη χώρα μας με τη στήριξη της COSMOTE

Λαμπρό μέλλον για την εκπαιδευτική ρομποτική στη χώρα μας με τη στήριξη της COSMOTE

Εδώ και μια δεκαετία, η COSMOTE συνεργάζεται στρατηγικά με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης STEM Education και τον WRO Hellas.

Εδώ και μια δεκαετία, η COSMOTE συνεργάζεται στρατηγικά με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης STEM Education και τον WRO Hellas. Μέσω της συνεργασίας αυτής υποστηρίζει την υλοποίηση δράσεων για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) και συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων περισσότερων από 330.000 μαθητών, δασκάλων και καθηγητών.

Η ενασχόληση με την εκπαιδευτική ρομποτική προσφέρει πολλά οφέλη σε παιδιά και εφήβους. Μέσα από τις δράσεις της ρομποτικής και του STEM, οι μαθητές αποκτούν νέες δεξιότητες, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν την ομαδικότητα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Έτσι, αποκομίζουν τα απαραίτητα εφόδια για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ποικίλα ζητήματα μέσω της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο WRO Hellas, αναγνωρίζοντας τη θετική επίδραση της εκπαιδευτικής ρομποτικής, επιδιώκει την εισαγωγή της ρομποτικής στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα.

Μέσα από τη συνεργασία της COSMOTE με τους STEM Education και WRO Hellas έχει καθιερωθεί ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, ο οποίος διεξήχθη για 10η συνεχή χρονιά, με θέμα «Μεσόγειος: Πηγή Ζωής και Πολιτισμού». Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 9.000 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα. Οι τελευταίοι παρουσίασαν καινοτόμες ρομποτικές λύσεις για την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Χαρακτηριστικά, η ομάδα RoboQueens από παιδιά Γυμνασίου, κατασκεύασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, λήψης και αποστολής περιβαλλοντικών μετρήσεων, οι οποίες αποθηκεύονται στο υπολογιστικό νέφος και αξιοποιούνται για την πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό χρήσης των πόρων της περιοχής. Η ομάδα RoboMpliMplikia από μαθητές Δημοτικού, κατασκεύασε έναν ενεργειακά πλήρως αυτόνομο μετεωρολογικό σταθμό, ο οποίος λαμβάνει περιβαλλοντικές μετρήσεις. Επίσης, η ομάδα F-alania δημιούργησε ένα έργο για την πρόληψη της λειψυδρίας στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Επόμενος σημαντικός σταθμός είναι ο διαγωνισμός του Ιουνίου, για την ανάδειξη της ελληνικής αποστολής που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Σμύρνη το Νοέμβριο του 2024.

Το έργο της COSMOTE, τα τελευταία 10 χρόνια, έχει υπάρξει καθοριστικό για την πορεία της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη χώρα μας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

  • Περισσότεροι από 53.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει συνολικά στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής
  • Πάνω από 15.800 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει ενημερωτικά σεμινάρια
  • Τουλάχιστον 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού ρομποτικής έχουν διατεθεί δωρεάν σε σχολεία όλης της χώρας

H COSMOTE αξιοποιεί την τεχνολογία και την καινοτομία ως «όχημα» για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών πρόσβασης στη νέα ψηφιακή εποχή. Μέσα από πολυάριθμες πρωτοβουλίες και συνεργασίες, προωθεί την ψηφιακή ένταξη όλων.