ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ennovation 2013: Τα ελληνικά start ups πάνε Ευρωκοινοβούλιο

Ennovation 2013: Τα ελληνικά start ups πάνε Ευρωκοινοβούλιο

Μια διαφορετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, όπου μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Τσουκαλά, φιλοξενήθηκε η ομάδα των 30 φιναλίστ του 6ου διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού καινοτομίας και ψηφιακής επιχειρηματικότητας Ennovation 2013.

Οι φιλόδοξοι αυτοί νέοι επιχειρηματίες (με 15 συνολικά καινοτόμες προτάσεις ψηφιακού επιχειρείν, που καλύπτουν θέματα από την «έξυπνη» κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων σε αστικά περιβάλλοντα μέχρι την τήρηση ηλεκτρονικού ιστορικού φακέλου ασθενών) είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ενημερωτική εκδήλωση για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καινοτόμες startups, καθώς και σε σεμινάριο καινοτομικής επιχειρηματικότητας με τίτλο «Καινοτομία: η διέξοδός μας από την κρίση».

Το πρώτο «μάθημα» περιλάμβανε μια διάλεξη από δύο καταξιωμένους επιχειρηματίες για το πώς δημιουργείται και αναπτύσσεται μια καινοτόμος μικρομεσαία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο Per Werngren, CEO της σουηδικής εταιρείας Idenet, και ο Donal Cullen, CEO της ιρλανδικής εταιρείας SpanishPoint, μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες για το πώς ακόμη και μέσα από την κρίση και τις δυσκολίες, μπορεί κανείς να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες που να ανταγωνίζονται με επιτυχία τους διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς. Σύμφωνα με τους δύο επιχειρηματίες, το μικρό μέγεθος και η ευελιξία μιας startup αποτελούν πλεονεκτήματα που τρομάζουν τις μεγάλες, δυσκίνητες εταιρείες.

tsouka

Στη συνέχεια, δύο ειδικοί «προπονητές καινοτομίας» πανευρωπαϊκής φήμης, ο Ολλανδός Alain le Loux από το ινστιτούτο EIT ICT Labs και ο Βέλγος Roald Sieberath που αναλαμβάνει την εκπαίδευση Βελγικών startups για λογαριασμό της Microsoft, πραγματοποίησαν εντατικά μαθήματα για το πώς κανείς μετατρέπει την ιδέα του σε καινοτόμο επιχείρηση, παρουσιάζοντας παραδείγματα από τη δική τους πλούσια επιχειρηματική εμπειρία και χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μεθοδολογίες καινοτομικού επιχειρείν.

Ακολούθως, ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, οικονομικός αναλυτής που εργάζεται στο Ολλανδικό επενδυτικό fund Dutch Expansion Capital που εξειδικεύεται σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αποκρυπτογράφησε για τους φιλόδοξους επιχειρηματίες την ορολογία και τα μυστικά του πώς κανείς μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση για την ιδέα του.

Τέλος, ο υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Λεμονίδης, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά για τη χρηματοδότηση καινοτόμων νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.