ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Πατρίκ Πουγιανέ νέος διευθυντής της Total

Ο Πατρίκ Πουγιανέ νέος διευθυντής της Total

Ο Πατρίκ Πουγιανέ αναλαμβάνει γενικός διευθυντής της Total, ενώ καθήκοντα προέδρου θα ασκεί προσωρινά ο Τιερί Ντεμαρί, μετά τον θάνατο του προέδρου του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου, Κριστόφ ντε Μαρζερί, σε αεροπορικό δυστύχημα τη Δευτέρα (20/10/2014).

Ο 63χρονος ντε Μαρζερί ήταν γενικός διευθυντής της Total από το 2007 και πρόεδρος-γενικός διευθυντής από το 2010. Δεν είχε ορίσει όμως κανέναν αντικαταστάτη του για την περίπτωση που δεν θα ήταν σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο Τιερί Ντεμαρί ήταν πρόεδρος της εταιρείας από το 1995 μέχρι το 2010. Θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, όταν θα συμπληρώσει τα 70 έτη του και θα παραχωρήσει τη θέση αυτή στον 51χρονο Πουγιανέ. Ο τελευταίος ήταν γενικός διευθυντής του τμήματος Διύλισης-Χημικών της Total από το 2011.

Ο Πουγιανέ, εντάχθηκε το 1997 στην εταιρεία Elf, για λογαριασμό της οποίας εργάστηκε στην Αγκόλα και το Κατάρ. Μετά την απορρόφηση της Elf από την Total, συνέχισε την καριέρα του στον τομέα της εκμετάλλευσης-παραγωγής πετρελαιοειδών και το 2011 διορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Χημικών και Πετροχημικών. Από τον Ιανουάριο του 2012 ήταν γενικός διευθυντής του τμήματος Διύλισης-Χημικών και μετείχε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ομίλου.

Ο 68χρονος Ντεμαρέ εντάχθηκε στην Total το 1981 και ανέλαβε την προεδρία της το 1995. Θεωρείται ότι ήταν ο άνθρωπος που την μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς ομίλους παγκοσμίως, όμως του χρεώθηκε το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου Erika στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών και η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε την περιοχή, τον Δεκέμβριο του 1999. Το 2007 παραχώρησε τη γενική διεύθυνση του ομίλου στον Μαρζερί, όμως παρέμεινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.