ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση 20% της επιβατικής κίνησης στο Ελ. Βενιζέλος

Αύξηση 20% της επιβατικής κίνησης στο Ελ. Βενιζέλος

Εντυπωσιακή ανάκαμψη παρουσιάζει η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», παρουσιάζοντας αύξηση περίπου κατά 20% για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα για το χειμώνα 2014-2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννη Παράσχη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι αεροπορικές εταιρείες επενδύουν στην αγορά της Αθήνας με αισιόδοξα μηνύματα και για το χειμώνα, καθώς το δίκτυο της Αθήνας ενισχύεται σημαντικά με 107 νέες διεθνείς εβδομαδιαίες πτήσεις και επιπλέον 85 πτήσεις εσωτερικού. « Η Αθήνα ανακτά τη θέση της στη διεθνή τουριστική αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως το 15% της κίνησης του αεροδρομίου εξυπηρετείται από 16 εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες καλύπτουν ένα δίκτυο 40 προορισμών.

Ο κ. Παράσχης γνωστοποίησε, ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αεροδρομίων σε επιβατική κίνηση, πτήσεις και αύξηση χωρητικότητας με τους αερομεταφορείς από τη Μ.Ανατολή, τη Β.Αμερική και την Ασία, να καταγράφουν εντυπωσιακές αυξήσεις. Το 2014, πρόσθεσε, με 15 νέους προορισμούς και επιπλέον πτήσεις σε 33 προορισμούς, το αεροδρόμιο της Αθήνας εξυπηρετεί ένα ευρύ δίκτυο 108 προορισμών, αυξάνοντας σημαντικά το δίκτυο και τη διασυνδεσιμότητα της Αθήνας.

Χάρη στα ειδικά κίνητρα που παρέχει το αεροδρόμιο και την ανάπτυξη δικτύου κυρίως από την Aegean, σημαντική είναι η αύξηση των επιβατών transfer. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, το 9μηνο (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος), το σύνολο των επιβατών transfer ΔΑΑ έφθασε το +14,8% σε σχέση με πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 22% της συνολικής κίνησης του αεροδρομίου. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των επιβατών που χρησιμοποιούν την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ διεθνών προορισμών. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ, σημείωσε, ότι η Αθήνα σταδιακά ανακτά χαρακτηριστικά αεροπορικού κόμβου σημειώνοντας, ότι τα hubs τα δημιουργούν οι αεροπορικές εταιρείες και όχι τα αεροδρόμια.

«Σπατόσημο» - ΦΠΑ

«Το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων, γνωστό ως σπατόσημο», θα ισχύσει καθολικά για όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας». Αυτό ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και διευκρινίζοντας πως όταν αυτό εφαρμοστεί θα είναι ενιαίο και δεν μπορεί να υπάρξει διακριτική μεταχείριση στα αεροδρόμια.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα του ΦΠΑ και την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για οφειλές του ΔΑΑ προς το Δημόσιο, ο κ. Παράσχης επανέλαβε ότι το «Ελ. Βενιζέλος» έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις του και ως εκ τούτου δεν οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δημοτικά τέλη». Παράλληλα τόνισε, ότι το αεροδρόμιο δικαιώθηκε στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια.
Σε ερώτηση αν εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, απάντησε «αξιολογούμε τα πάντα. Έχουμε το δικαίωμα να προσβάλουμε την απόφαση στο ΣτΕ».

Επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα- Οι επιβάτες εκφράζουν την θέση τους

Μια νέα εφαρμογή, μέσα από διαδραστικές οθόνες, όπου έλληνες και ξένοι επιβάτες, θα μπορούν, να εκφράζουν τη γνώμη τους για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας εγκαινιάζει στις 19 Νοεμβρίου, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παράσχης, από τις 19 Νοεμβρίου, μέσω μιας νέας εφαρμογής σε ειδικές οθόνες, στις αίθουσες των αφίξεων και των αναχωρήσεων του αεροδρομίου, οι επιβάτες θα μπορούν «συναρμολογώντας» σε δυο κινήσεις τη Δυτική Μετώπη του Παρθενώνα και επαναφέροντας την έκτη Καρυάτιδα στο φυσικό χώρο της, να εκφράσουν με διαδραστικό τρόπο τη γνώμη τους για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.