ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα βγουν πάλι «λάδι» οι μπαταχτσήδες επιχειρηματίες;

Θα βγουν πάλι «λάδι» οι μπαταχτσήδες επιχειρηματίες;
Ένας υπόγειος πόλεμος διεξάγεται στο παρασκήνιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα αποφασίζουν ποιων εταιρειών θα «κουρευτούν» τα δάνεια.

Ο φόβος είναι προφανής. Αρκετοί υγιείς επιχειρηματίες φοβούνται ότι δεν θα τηρηθούν οι δικλείδες ασφαλείας και στις ρυθμίσεις θα ενταχθούν και όλοι αυτοί οι «μπαταχτσήδες» που άφησαν τις επιχειρήσεις τους να βουλιάξουν στα χρέη και στο τέλος τις φόρτωσαν σε δημόσιο έλεγχο.

Όπως μάλιστα αναφέρει και σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Dealnews 10 Έλληνες επιχειρηματίες έχουν προσφύγει στην Τράπεζα της Ελλάδας και έχουν εκφράσει προσωπικά στον Γιάννη Στουρνάρα την ανάγκη να διαφυλαχθεί η αγορά από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. «Μην πριμοδοτείτε τους μπαταχτσήδες. Εμείς τόσα χρόνια πληρώναμε με θυσίες. Τώρα οδηγούμαστε σε αθέμιτο ανταγωνισμό» στέλνουν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το «άνοιγμα της βεντάλιας» και η διεύρυνση του αρχικού πλάνου των ρυθμίσεων έχει φοβίσει πολλούς επιχειρηματίες. Με τα νέα δεδομένα, στις ρυθμίσεις θα μπορούν να υπαχθούν όσες εταιρείες έχουν τζίρο πωλήσεων μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από 170.000 επιχειρήσεις, από 100.000 που προέβλεπαν οι αρχικές ρυθμίσεις.

Με τις αλλαγές αυτές το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτοξεύεται από τα 5 δισ. στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ!

Στους κύκλους των υγιών επιχειρηματιών υπάρχει ο φόβος ότι κάποιοι «αετονύχηδες» θα... παίξουν πάλι το ίδιο παιχνίδι που εφάρμοζαν και στο παρελθόν με τις προβληματικές επιχειρήσεις. Τότε δηλαδή που αφού καρπώνονταν πακτωλό χρηματοδοτήσεων και δανειοδοτήσεων για να σώσουν τις προβληματικές τους εταιρείες, στη συνέχεια τις φόρτωναν στο ελληνικό δημόσιο για να τις εξυγιάνει.

Έτσι οι εν λόγω επιχειρηματίες «βγήκαν λάδι», ξεφορτώθηκαν τις προβληματικές και έστησαν νέες εταιρείες απαλλαγμένες από χρέη.

Προς το παρόν πάντως το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ζήσουμε τα ίδια φαινόμενα και στο παρασκήνιο διεξάγεται ένας ανηλεής επιχειρηματικός πόλεμος για το ποιοι και πώς θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις.

Πηγή: Dealnews