ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην «τσέπη» του Οδ. Κυριακόπουλου 525 εκατ. ευρώ

Στην «τσέπη» του Οδ. Κυριακόπουλου 525 εκατ. ευρώ

Στα «νύχια» των πολυεθνικών γερακιών της οικογένειας Rothschild παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μετά την εξαιρετικά επικερδή (και αφορολόγητη) για τον ίδιο συμφωνία, που έκλεισε με τη γαλλική Imerys για την εξαγορά της S&B.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού κολοσσού, η Imerys απορροφά την S&B έναντι 525 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η οικογένεια Κυριακόπουλου θα πάρει 311 εκατ. ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα 214 εκατ. ευρώ σε μετοχές. Έτσι, η οικογένεια Κυριακόπουλου θα βρεθεί με το 4,4% της Imerys, αποκτώντας και δικαίωμα συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταλλευτική βιομηχανία του ομίλου Κυριακόπουλου έχει μεταφέρει εδώ και καιρό την έδρα της στο Λουξεμβούργο, ώστε να μη φορολογείται στην Ελλάδα αλλά να επωφελείται από το ευνοϊκό καθεστώς –αντίστοιχο σχεδόν των γνωστών φορολογικών παραδείσων- της ευρωπαϊκής αυτής χώρας.

Εκτός από τα φορολογικά έσοδα που έχει χάσει το ελληνικό δημόσιο το προηγούμενο διάστημα, τώρα χάνει και από το τεράστιο deal του κ. Κυριακόπουλου με την Imerys. Ούτε σεντ από τα 525 εκατ. ευρώ θα έρθει στα κρατικά ταμεία, τη στιγμή, όμως, που τα τεράστια κέρδη της S&B προέρχονταν από την εκμετάλλευση του ελληνικού ορυκτού πλούτου και των ελλήνων εργαζομένων.

Όσο για την οικολογική καταστροφή που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια από τη βιομηχανική δραστηριότητα της S&B, αυτή θα συνεχιστεί και από τους νέους ιδιοκτήτες. Χαρακτηριστική είναι η ιδιαίτερη αναφορά στη Μήλο, που κάνει η Imerys στην ανακοίνωσή της. Για την περίπτωση της Γκίωνας, τις επεμβάσεις σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος θα συνεχίσει να τις κάνει η οικογένεια Κυριακόπουλου, καθώς οι βωξίτες εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία.

Οι περίπου 600 εργαζόμενοι της S&B δε, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να αρκεστούν στην αόριστη διαβεβαίωση του κ. Κυριακόπουλου ότι «οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρείας». Το αν οι «δραστηριότητες» και η «λειτουργία» θα συνεχίσουν με τους ίδιους εργαζόμενους, αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας ή οι μισθοί, παρέμεινε μετέωρο.

Με όλα αυτά, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος αυξάνει εντυπωσιακά τα εισοδήματά του και αποκτά καρέκλα δίπλα σε εκπροσώπους της -κατά πολλούς- διαβόητης οικογένειας Rothschild, η οποία φέρεται να κινεί πολιτικά και οικονομικά νήματα παγκοσμίως. Άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε την ευκαιρία στους Rothschild να κάνουν πραγματικότητα ένα όνειρο που κρατά από το Μεσοπόλεμο, να βάλουν χέρι, δηλαδή, στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις