ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ναι» από τους επιχειρηματίες στα λογιστικά πρότυπα

«Ναι» από τους επιχειρηματίες στα λογιστικά πρότυπα

Τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις» δήλωσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή όπου εκλήθησαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Οι φορείς χαρακτήρισαν μεταρρυθμιστικό το νομοσχέδιο που θα αποβεί χρήσιμο για τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθος αυτών. Παράλληλα, ζήτησαν να προχωρήσει γρήγορα η έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων για την εφαρμογή των διατάξεων και κατέθεσαν επιμέρους παρατηρήσεις.

Εκ μέρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), ο Κωνσταντίνος Μανούσος χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο και αναγνώρισε ότι απλοποιούνται διαδικασίες ως προς το γραφειοκρατικό σκέλος. Ο εκπρόσωπος του ΟΕΕ αξιοποίησε την ευκαιρία, προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη αλλαγής στον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών.

Από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), ο Βασίλης Καμπάνης χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση την πλήρη αποσαφήνιση των διατάξεων με ενιαία εγκύκλιο και αναγνώρισε ότι εισάγεται ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο λογαριασμών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης έσπευσε να υπογραμμίσει: «Δεν μας τρομάζει το καινούριο ή το καλύτερο αλλά μας τρομάζει το λάθος». Παράλληλα, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα που θα αποδειχθεί χρήσιμο για όλες τις επιχειρήσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, Ιωάννης Ανδριτσογιάννης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι μια θετική εξέλιξη που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις αλλά κατέθεσε επιμέρους παρατηρήσεις.

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθέρων Οικονομολόγων Ελλάδος, Δημήτρης Λογοθέτης ζήτησε παράταση για την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, προκειμένου να περάσουν από σεμινάρια οι επαγγελματίες του κλάδου αλλά και η φορολογική διοίκηση να προετοιμαστεί κατάλληλα για να εκδώσει τις απαιτούμενες εγκυκλίους.

Θετική στάση απέναντι στο νομοσχέδιο δήλωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τάχθηκε υπέρ της προαιρετικότητας εφαρμογής διατάξεων και επισήμανε ότι για να λειτουργήσει σωστά το νέο πλαίσιο, πρέπει βγουν γρήγορα οι εγκύκλιοι για την εφαρμογή του. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο Γιώργος Χριστόπουλος είπε ότι το νομοθέτημα πρέπει να συμβαδίζει με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Χάρης Κυριαζής είπε ότι ο ΣΕΒ θεωρεί το νομοσχέδιο σημαντικό κομμάτι της μεταρρύθμισης που ξετυλίγεται για τις επιχειρήσεις και υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και έκδοσης των διοικητικών πράξεων για την εφαρμογή του νόμου.

Σχετικές ειδήσεις