ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ειδικό τέλος στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων

Ειδικό τέλος στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων
Δεν έχει καθοριστεί το ύψος του τέλους.

Η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων αναμένεται να αυξηθεί από και προς την Ελλάδα, καθώς αποφασίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, η καταβολή ενός ειδικού τέλους υπέρ των ατόμων με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ορίζει ότι το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη από τους ελληνικούς αερολιμένες, στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Δεν έχει καθοριστεί το ύψος του τέλους, ούτε και εάν αυτό θα είναι σταθερό για κάθε επιβάτη, ή εναλλασσόμενο αναλόγως της τιμής του εισιτηρίου ή άλλου λόγου.

Από την υποχρέωση πάντως καταβολής του εξαιρούνται οι αναχωρούντες επιβάτες ηλικίας έως και δύο ετών καθώς και τα μέλη του πληρώματος των αεροσκαφών.

Προβλέπεται ακόμα και η είσπραξη αυτού του ειδικού τέλους και από άλλες αστικές συγκοινωνίες στην Ελλάδα, είτε αυτές είναι δημόσιες είτε ιδιωτικές. Όπως θα υπογραφούν συμβάσεις με τις αεροπορικές εταιρείες, έτσι και θα υπογραφούν και με εταιρείες άλλων μεταφορικών μέσων, όπως λεωφορεία, τρένα, μετρό, τρόλεϊ, τραμ, κλπ σε όλη την Ελλάδα.

Τα χρήματα που θα αντιστοιχούν στα εισπραχθέντα τέλη, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ στέλεχος του Υπουργείου Μεταφορών, θα κατανέμονται, έπειτα από έγκριση και έλεγχο ανεξάρτητης επιτροπής, υπέρ έργων και άλλων αναγκών των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.