ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΠΑ χρειάζεται στρατηγική και ρευστότητα για επενδύσεις

Η ΔΕΠΑ χρειάζεται στρατηγική και ρευστότητα για επενδύσεις

Στo νέο ρόλο που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΠΑ σε μια απελευθερωμένη αγορά αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Σπανούδης σήμερα στο συνέδριο «Greek Gas and Power Markets».

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η εταιρεία πρέπει να κάνει repositioning, και να αναπτύξει νέο τρόπο λειτουργίας για να αξιοποιήσει το νέο της ρόλο και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζει σήμερα η αγορά.

Χρειάζονται επενδύσεις τόνισε και οι επενδύσεις χρειάζονται ρευστότητα. Η ΔΕΠΑ πρέπει να βγει στα Χρηματιστήρια, όχι μόνο στο Ελληνικό αλλά και σε διεθνή Χρηματιστήρια που έχουν αναπτύξει τον ενεργειακό τομέα για να βρει κεφάλαια και να έχει αυτοδύναμη χρηματοδότηση.

«Για να τα καταφέρει όμως χρειάζεται και αλλαγή κουλτούρας , μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "το κοντό σκοινί του Δημοσίου δεν αφήνει πολλά να γίνουν". Πρέπει να αναπτυχθεί το trading και η εταιρεία να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργείται από το Gazification (τη στροφή στο φυσικό αέριο) τόσο για τις κατοικίες όσο και για εμπορική χρήση. "Χρειάζεται όμως στρατηγική και στρατηγική σημαίνει επιλογές και στόχους", είπε. Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα και είναι απαραίτητο πια είναι θέμα επιβίωσης. Το operation efficiency , η αποδοτικότητα, είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Παράλληλα, ο κ. Σπανούδης είπε ότι οι διεθνείς αγωγοί μόνοι τους δεν φέρνουν τα οφέλη στην ελληνική αγορά. "Χρειάζεται και ανάπτυξη των εθνικών υποδομών για να τους εκμεταλλευτούμε", είπε φέρνοντας σαν παράδειγμα τη Νορβηγία.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ υπογράμμισε ότι το 2014 η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα ήταν όσο το 2005. Παρ' όλ' αυτά παρά τη μικρή ελληνική αγορά φυσικού αερίου η Ελλάδα είναι σημαντική λόγω της θέσης της αφού κάθεται πάνω στο LNG, στο μεγαλύτερο πέρασμα φυσικού αερίου και αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Σχετικές ειδήσεις