ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο μετά από 5 χρόνια απραξίας

Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο μετά από 5 χρόνια απραξίας

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία η ελληνική επιχειρηματικότητα γνώρισε μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία, υπογράφηκαν σήμερα Δευτέρα, 22/12, οι πρώτες αποφάσεις δανειοδότησης μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, εκπρόσωποι των δυο τραπεζών που δανειοδοτούν (Πειραιώς και Eurobank) και των πρωτων εταιρειών που λαμβάνουν το δάνειο (γαλακτοκομία Δελφοί, τεχνολογικές εφαρμογές Realize, φυτοφάρμακα Ελάνκο κι οινοποιητική Βαλαμπούς).

«Δυναμώνουμε τη μηχανή της ανάπτυξης στηρίζοντας το πιο δυναμικά κύτταρα της ελληνικής οικονομίας. Στην πράξη και όχι στα λόγια ανασυγκροτούμε τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, και ανοίγουμε το δρόμο στις επιχειρήσεις για να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφειας και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά για να αλλάξουμε σελίδα και να κατακτήσουμε ως χώρα το δικαίωμα στη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο κ Σαμαράς χωρίς να μιλήσει για τις πολιτικές εξελίξεις.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, που στηρίζεται σε γερμανικά κεφάλαια, έχει δεσμεύσεις κεφαλαίων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρώτο υποταμείο, η δράση του οποίου άρχισε σήμερα, σκοπό έχει την παροχή ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης σε επιλεγμένες εταιρείες. Διαθέτει κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KwF. Τα δάνεια που παρέχονται ανέρχονται κατά περίπτωση από 300.000 έως 500.000 ευρώ, εξασφαλίζουν ευνοϊκότερο επιτόκιο κατά 2-3% σε σχέση με τα σημερινά επιτόκια, κι έτσι μειώνουν την επιβάρυνση των μικρομεσαίων εταιρειών.

Σχετικές ειδήσεις