ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μέτρα προσωρινής διευκόλυνσης της λειτουργίας των επιχειρήσεων προτείνει το ΕΒΕΠ

Μέτρα προσωρινής διευκόλυνσης της λειτουργίας των επιχειρήσεων προτείνει το ΕΒΕΠ

Σειρά μέτρων για την προσωρινή διευκόλυνση των επιχειρήσεων προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΒΕΠ από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, οπότε και εφαρμόστηκε η τραπεζική αργία και ο περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, βρίσκεται σε καθημερινή ανοικτή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις-μέλη του για την καταγραφή των τεράστιων προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί από τα capital controls, στην κατ´ ελάχιστον εύρυθμη λειτουργία τους και κυρίως στην εισαγωγική και εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Β. Κορκίδης, με επιστολές του προς το νέο Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο, το Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα, τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Δ. Μάρδα, και τη Γενική Διευθύντρια Τελωνείων και ΕΦΚ, κα Ε. Γιαλούρη, κατέθεσε μία σειρά προτάσεων, οι οποίες εάν εφαρμοστούν αναμένεται, να επιφέρουν μια μερική εξομάλυνση της κατάστασης, χωρίς να δημιουργούν δημοσιονομικά προβλήματα στο κράτος, αλλά και διαχειριστικά θέματα στα τελωνεία.

Στα μέτρα προσωρινής διευκόλυνσης, από το ΕΒΕΠ, μεταξύ άλλων, προτείνονται: η επίσπευση των διαδικασιών, ώστε οι εισαγωγείς, να μπορέσουν, μέσω e-banking, να πληρώσουν τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό, δίνοντας προτεραιότητα στη μεταφορά ευπαθών φορτίων, όπως τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, λαμβάνοντας όμως ειδική μέριμνα και για τα υπόλοιπα προϊόντα, που έχουν φθάσει ήδη στο λιμάνι του Πειραιά ή που πρόκειται, να φθάσουν τις επόμενες μέρες.

Επειδή οι υποδομές της υπάρχουσας, μοναδικής Επιτροπής είναι περιορισμένες, προτάθηκε η δημιουργία ανάλογης ειδικής Επιτροπής, με έδρα της σε κάθε Τράπεζα, που πραγματοποιεί αντίστοιχες επιχειρηματικές συναλλαγές, η οποία θα επεξεργάζεται τα σχετικά αιτήματα και θα μπορεί να αποφαίνεται άμεσα για την αναγκαιότητα μερικώς ή ολικώς της διεκπεραίωσής τους.

Επιπροσθέτως, ζητήθηκε να εξετασθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού "Target 2", για "web banking", όσον αφορά εμβάσματα εξωτερικού από εισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις διεθνών μεταφορών, έστω και με το χαμηλό όριο των 12.500 ευρώ. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει -πλέον των τροφίμων - και για τις επιχειρήσεις του Πειραιά σε πρώτες ύλες της Bιομηχανίας, της Μεταποίησης και Nαυπηγοεπισκευής, καθώς και στα απαραίτητα εφόδια και ανταλλακτικά πλοίων.

Αναφορικά με τις τελωνειακές διαδικασίες προτάθηκαν από το ΕΒΕΠ ο συμψηφισμός του ΕΦΚ και του ΦΠΑ που βεβαιώνεται από τα τελωνεία, με τον πιστωτικό ΦΠΑ, που έχει βεβαιωθεί από την αρμόδια ΔΟΥ. Η δυνατότητα κατάθεσης ΔΕΦΚ, πριν από την 25η του επόμενου μήνα, αλλά και η αποδοχή από το τελωνείο επιταγών τρίτων προσώπων για πληρωμή φορολογικών επιβαρύνσεων και τέλος η δυνατότητα αναβολής κατά ένα μήνα, της καταβολής στα Τελωνεία του ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «...Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως ο επιχειρηματικός κόσμος υπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες δεν μπορεί να αντιδράσει και ως εκ τούτου η καταστροφική εμπειρία, τόσο της προηγούμενης, όσο και της τρέχουσας εβδομάδος πρέπει να λάβει σύντομα τέλος. Πολύ φοβάμαι πως, μετά το "bank run" θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το "business run".

Ας ελπίσουμε ότι, οι "πατέντες" που σκεφτόμαστε καθημερινά για να λειτουργούμε σε μια "virtual" οικονομία, θα τελειώσουν τη Δευτέρα που θα ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας...».

Σχετικές ειδήσεις