ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με το... τετραγωνικό μέτρο για τους επιχειρηματίες

Ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με το... τετραγωνικό μέτρο για τους επιχειρηματίες

Την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με το... τετραγωνικό μέτρο εξετάζει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος έχει αποδεχθεί καταρχάς την πρόταση κορυφαίων διοικητικών στελεχών του ΙΚΑ για εισαγωγή... αντικειμενικών τεκμηρίων για κάθε επιχείρηση σ' ό,τι αφορά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Capital.

Θα υπάρχει δηλαδή ένας μίνιμουμ αριθμός μισθωτών τον οποίο θα δικαιολογείται να ασφαλίζει ένας επιχειρηματίας ανάλογα με το εμβαδόν της επιχείρησης αλλά και το αντικείμενο εργασίας στο οποίο δραστηριοποιείται.

Αν οι ασφαλισμένοι που εμφανίζει ένας επιχειρηματίας δεν "συμβαδίζουν" με τα παραπάνω αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή αν, για παράδειγμα, ελάχιστοι ασφαλισμένοι εμφανίζονται να απασχολούνται σε μία γιγάντια επιχείρηση, τότε ο επιχειρηματίας θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα, ασφαλίζοντας το προσωπικό το οποίο –σύμφωνα με τις νόρμες που διαμορφώσει το ΙΚΑ– θα έπρεπε να απασχολεί κατ' ελάχιστον.

Στόχος ενός τέτοιου μέτρου είναι να αποφευχθούν φαινόμενα τα οποία συναντώνται κατά βάση σε επιχειρήσεις εστίασης (π.χ., ταβέρνες) και διασκέδασης (π.χ., clubs), πολλές από τις οποίες ενώ εδράζονται σε γιγάντιους χώρους και εξυπηρετούν καταφανώς μεγάλο αριθμό πελατών, εμφανίζονται ως ασφαλισμένοι σε κραυγαλέο βαθμό ελάχιστοι εργαζόμενοι, μιας και οι μισοί και πάνω δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Έτσι, σύμφωνα με το Capital, κατά τον έλεγχο τον οποίο θα κάνουν τα κλιμάκια του ΙΚΑ σε μια επιχείρηση, δεν θα καταμετρούν μόνο ή θα... αναζητούν τους εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται, αλλά θα έχουν ταυτόχρονα στα χέρια τους ένα εμπεριστατωμένο "εγχειρίδιο" στο οποίο θα είναι διατυπωμένο πόσους ασφαλισμένους θα πρέπει κατά κανόνα να απασχολεί πάνω-κάτω και να ασφαλίζει κάθε επιχείρηση.

Αν δεν υπάρχει μια σχετική αντιστοιχία μεταξύ των ασφαλισμένων που θα έπρεπε πάνω-κάτω να έχει η επιχείρηση και εκείνων που εμφανίζει, τότε ο εν λόγω επιχειρηματίας θα είναι υπόλογος έναντι του ΙΚΑ.

Σχετικές ειδήσεις