ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βελτιωμένες προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία

Βελτιωμένες προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία

Βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας καταγράφει το τρίτο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης GMCCI – Οικονομική Συγκυρία που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ (ΣΕΣΜΑ).

Παράλληλα, καταγράφεται Βελτίωση και στις προβλέψεις για τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στους παραγωγικούς συντελεστές, όπως δείχνει η εξέλιξη του δείκτη GMCCΙ – Παραγωγικοί Συντελεστές.
Όπως προκύπτει από την έρευνα του συγκεκριμένου φορέα, οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα εξακολουθούν να αποτελούν τον κυριότερο ανασχετικό παράγοντα. Ακολουθούν η ασυνέχεια που παρατηρείται στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, η υψηλή φορολογία, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βασίλειος Ρεγκούζας, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, μετά από μια πολύ δύσκολη κατάσταση περάσαμε σε στάση αναμονής που δημιουργεί καλύτερες προοπτικές. Αυτό που αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Ρεγκούζα, είναι:
- Εφαρμογή προγραμματισμένων ενεργειών που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με αποτέλεσμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πλήρη ομαλοποίηση των capital controls και απώτερο σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής πορεία στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
- Ξεκαθάρισμα των προθέσεων της κυβέρνησης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και προώθηση των προγραμμάτων που είναι πιο "ώριμα" (αεροδρόμια, Ελληνικό κ.ά.)
- Εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
- Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη από τις 22/9/2015 έως τις 2/10/2015. Συνεπώς, οι προσδοκίες που καταγράφηκαν επηρεάστηκαν και από τις πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με την έρευνα, η εκλογή νέας κυβέρνησης που απολαμβάνει της δεδηλωμένης της Βουλής και έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων και η σχετικά καλή πορεία της οικονομίας (θετικός ρυθμός μεγέθυνσης, μείωση της ανεργίας, ενδείξεις για ανοδική πορεία του τουρισμού) πιθανώς περιόρισε την αβεβαιότητα και βελτίωσε το επιχειρηματικό κλίμα, όπως καταδείχθηκε και από άλλες έρευνες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το τρίτο τρίμηνο του έτους ανακόπηκε η τάση επιδείνωσης των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, που είχε αρχίσει το τρίτο τρίμηνο του 2014. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του ισοζυγίου «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη του GMCCI – Οικονομική Συγκυρία αυξήθηκε από -32,9% σε -3,3%. Η βελτίωση προκύπτει από τη σύγκριση των απόψεων που καταγράφηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου έναντι εκείνων των δύο προηγουμένων τριμήνων του 2015. Ωστόσο, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2014 οι προσδοκίες εξακολουθούν να είναι περισσότερο απαισιόδοξες.
Ελπιδοφόρο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η βελτίωση του γενικού δείκτη GMCCI – Οικονομική Συγκυρία οφείλεται στην άνοδο όλων των επιμέρους δεικτών. Η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφηκε στα κρίσιμα μεγέθη της μεγέθυνσης και της ανεργίας.
Σαφής βελτίωση υπήρξε και όσον αφορά τις προσδοκίες για τους παραγωγικούς συντελεστές στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Παρά το γεγονός ότι η σχετική πλειονότητα των συμβούλων μάνατζμεντ εξακολουθεί να προβλέπει επιδείνωση το επόμενο δωδεκάμηνο, η διαφορά των ποσοστών απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας μειώθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, ο δείκτης GMCCI – Παραγωγικοί Συντελεστές, δηλαδή ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων διαμορφώθηκε σε -14,2% στο τέλος Σεπτεμβρίου, από -40,6% στο τέλος Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι βελτίωση υπήρξε και στις πέντε συνιστώσες του δείκτη. Φαίνεται ότι ανακόπηκε η καθοδική τάση που είχε ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, όσον αφορά και τις πέντε συνιστώσες, η πλειονότητα των συμβούλων προβλέπει στασιμότητα. Είναι συνεπώς πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν πράγματι το τρίτο τρίμηνο του 2015 αποτελεί σημείο καμπής για τις επιχειρηματικές προσδοκίες.
Οι εξελίξεις αυτές, εάν συνεχιστούν, είναι ενθαρρυντικές, σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ. Η αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του θεσμικού πλαισίου είναι αυτές που εν τέλει προσδιορίζουν τον μακροχρόνιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα εξακολουθούν να αποτελούν τον κυριότερο ανασχετικό παράγοντα σύμφωνα με τους σύμβουλους μάνατζμεντ. Ακολουθούν η ασυνέχεια που παρατηρείται στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και η υψηλή φορολογία. Η σημασία της τελευταίας μάλιστα είναι αυξημένη: από πέμπτη στην κατάταξη τα δύο προηγούμενο τρίμηνα πέρασε στην τρίτη θέση. Φαίνεται ότι οι σύμβουλοι προεξοφλούν τις επιδράσεις των νέων φορολογικών μέτρων.
Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παρέμεινε στην πρώτη πεντάδα, αλλά, παρά τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, η σημασία της περιορίστηκε. Τέλος, στην πέμπτη θέση βρίσκεται η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Όλοι οι παράγοντες αυτοί είχαν σκορ μεγαλύτερο του 4,0 σε κλίμακα από 1,0 έως 5,0.
* Συνημμένη η παρουσίαση αποτελεσμάτων του Δείκτη Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ - GMCCI για το γ’ τρίμηνο του 2015

Σχετικές ειδήσεις