ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 78,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ

Στα 78,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ

«Άντεξε» ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος της χώρας στις επιπτώσεις των εξελίξεων του φετινού καλοκαιριού

Του Δημήτρη Μαλλά

Ικανοποιημένη δηλώνει η διοίκηση του ΟΤΕ από τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου και του 9μηνου συνολικά καθώς ο όμιλος έδειξε να «αντέχει» στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε μακρο-οικονομικό επίπεδο και είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν κατηγορίες όπως η σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος που τα έσοδα κινήθηκαν ανοδικά.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου παρουσίασε, σε ενοποιημένο επίπεδο, ελαφρά μείωση 1,7 στα 971,3 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο και μείωση 1,3% στα 2,865 δισ. ευρώ στο 9μηνο, κατά κύριο λόγω του κλίματος που υπήρχε στην Ελλάδα. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 335,3 εκατ. ευρώ (-8,7%) στο γ’ τρίμηνο και στα 890,5 εκατ. ευρώ (-14,5%) στο 9μηνο, επηρεασμένα και από το κόστος των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων.

Από την άλλη πλευρά, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 13,3% στα 78,3 εκατ. ευρώ κατά το γ’ τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο 9μηνου διαμορφώθηκαν στα 115,1 εκατ. ευρώ (-40,5%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Γ’ τριμήνου 2015, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τις επιδόσεις μας το περασμένο τρίμηνο στην Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον που παραμένει δύσκολο. Τα έσοδα της σταθερής ενισχύθηκαν, με τις υπηρεσίες λιανικής να σημειώνουν ανάπτυξη, καθώς τα ενισχυμένα έσοδα από τηλεόραση και ευρυζωνικές υπηρεσίες για πρώτη φορά αντιστάθμισαν τα χαμηλότερα έσοδα από φωνή. Επιπρόσθετα, η πτώση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα περιορίστηκε περαιτέρω. Αυτές οι επιδόσεις δικαιώνουν την απόφασή μας να επενδύουμε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια για να παρέχουμε στους πελάτες μας υψηλή τεχνολογία και την καλύτερη εξυπηρέτηση.

Φυσική εξέλιξη της στρατηγικής αυτής απόφασης είναι η καθιέρωση ενιαίας μάρκας Cosmote για τις εμπορικές προτάσεις μας στην Ελλάδα, στην οποία προχωρήσαμε πρόσφατα. Στη Ρουμανία, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, ωστόσο αναμένουμε ότι οι επενδύσεις μας θα αρχίσουν να αποδίδουν στα τέλη του επόμενου έτους.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Παρά τις επιπλέον επενδύσεις για ανάπτυξη και την επιβράδυνση των ταμειακών ροών εξαιτίας της τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, εκτιμούμε ότι θα επιτύχουμε το στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές που έχουμε θέσει για το έτος, καθώς οι συνθήκες θα σταθεροποιούνται. Ως εκ τούτου, εκτιμούμε ότι θα κλείσουμε τη χρονιά αρκετά ισχυροί ώστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στις χώρες παρουσίας του oμίλου ΟΤΕ».

Για το υπόλοιπο του 2015, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η σταθεροποίηση των επιδόσεών του στην Ελλάδα και οι έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις στις διεθνείς δραστηριότητές του. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι επιδόσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν ωστόσο να επηρεαστούν από τις αυξανόμενες φορολογικές απαιτήσεις και την επακόλουθη πιθανή μείωση στην αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται θετικά από τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους, ιδίως από τα πρόσφατα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης. Οι επενδύσεις του ΟΤΕ αναμένεται να ανέλθουν σε 0,5 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς το κόστος απόκτησης φάσματος. Αναμένοντας κανονικές συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και ομαλοποίηση στο κεφάλαιο κίνησής του, ο ΟΤΕ διατηρεί το στόχο των ελεύθερων ταμειακών ροών του σε 0,5 δισ. ευρώ για το 2015 (εξαιρουμένων πληρωμών για άδειες φάσματος και προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης).