ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κραυγή αγωνίας από τους περιπτερούχους: Η αυξημένη φορολογία στον καπνό, μας οδηγεί σε «λουκέτα»!

Κραυγή αγωνίας από τους περιπτερούχους: Η αυξημένη φορολογία στον καπνό, μας οδηγεί σε «λουκέτα»!

Σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει, τόσο στις καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα όσο και στους ιδιοκτήτες περιπτέρων, η δρομολογούμενη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αύξηση του φόρου στον καπνό και τα καπνικά προϊόντα στο πλαίσιο της συμφωνία που επιχειρείται με τους δανειστές, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και προς τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και προς το υπουργείο Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, απευθύνοντας έκκληση να μην προχωρήσει η υιοθέτηση του μέτρου αυτού.

Διαφορετικά, όπως επισημαίνουν τα μέλη της Ομοσπονδίας στην επιστολή τους «οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στο φόρο θα μας αφανίσει εντελώς με μοναδικούς κερδισμένους τα μεγάλα σουπερμάρκετ, χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού τα δημόσια έσοδα θα εξακολουθήσουν να πέφτουν όσο οι φόροι αυξάνονται».

Παράλληλα, οι περιπτεριούχοι χαρακτηρίζουν άδικη τη νέα αύξηση της φορολογίας στον καπνό, την έβδομη κατά σειρά που γίνεται από το 2010. «Τα περιθώρια κέρδους μας έχουν μειωθεί δραματικά», υπογραμμίζουν οι ίδιοι.

«Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει λουκέτο 10.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της λιανικής, ήτοι το 1/3 των σημείων. 20.000 οικογένειες, που εργάζονταν στον κλάδο μας έχουν μείνει στον δρόμο», τονίζει η Ομοσπονδία.

Στην επιστολή τους, εξάλλου, οι περιπτεριούχοι επικρίνουν την κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως αντί να στοχεύσει με συγκεκριμένη νομοθεσία ενάντια στο λαθρεμπόριο και να βρει ουσιαστικές λύσεις για την πάταξή του, επιλέγει να πλήξει έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αυξημένη φορολογία στον καπνό οδηγεί σε συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς καπνού και εκτός από τη μείωση των εσόδων μπορεί να επηρεάσει και τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας που στην Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ενδεικτικά, ο κλάδος πραγματοποιεί εξαγωγές αξίας 500 εκατ. ευρώ ή αλλιώς το 3% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Απασχολεί 25.000 λιανοπωλητές και συνολικά 60.000 απασχολούμενους.

Για τη μείωση της ελληνικής αγοράς κυρίως ευθύνεται η ανάπτυξη του λαθρεμπορίου, ενώ αιτία ανάπτυξης των λαθραίων είναι η αύξηση του φόρου, αφού η φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα ανήλθε από 73% στο 84% της τελικής του τιμής μέσα σε λίγα χρόνια.

Όμως η αύξηση της φορολόγησης δεν σημαίνει και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Το 2014 είχε εκτιμηθεί ότι η αύξηση φορολόγησης κατά 0,05 ευρώ θα έφερνε 50 εκατ. περισσότερα έσοδα και τελικά έφερε 100 εκατ. λιγότερα και αύξηση των λαθραίων.

Παράλληλα, η εταιρεία παροχής ελεγκτικών και φορολογικών υπηρεσίων KPMG, που μετράει την εξέλιξη του λαθρεμπορίου, σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το 2015, υπολόγιζε στα 670 εκατ. ευρώ τα έσοδα που φοροδιαφεύγουν το 2014, αφού το λαθρεμπόριο τσιγάρων γνωρίζει αλματώδη αύξηση και από 3% των συνολικών πωλήσεων το 2009, σήμερα έχει ξεπεράσει το 20%.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων προς την κυβέρνηση:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ

ΟΘΩΝΟΣ 10, Τ.Κ. 105 57

ΤΗΛ: 210 32 29 500

FAX: 210 32 14 367

EMAIL: enosieekpa@gmail.com

Προς:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ

Κοινοποίηση:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΥΛΟ ΠΟΛΑΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΑΚΗ

Αξιότιμοι,

Η Ομοσπονδία μας αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο ιστορικό εκπρόσωπο των επαγγελματιών του κλάδου του λιανικού εμπορίου καπνικών προϊόντων, εκπροσωπεί σωματεία και σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, ενώ είναι και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Λιανικής Πώλησης Καπνού (CEDT).

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων στα καπνικά προϊόντα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον εσόδων. Μάλιστα γίνεται αναφορά για αυξήσεις που θα φτάσουν ως και ένα ευρώ το πακέτο!

Mε πάρα πολλές επιστολές κατά καιρούς έχουμε ενημερώσει όλους τους προκατόχους σας για την αναποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις τέτοιων μέτρων στα δημόσια ταμεία, καθώς από την αρχή της κρίσης το 2010 και έως σήμερα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την αύξηση των φόρων στα καπνικά 7 φορές.

Κατανοούμε βέβαια ότι τα καπνικά προϊόντα αποτελούν τον «εύκολο στόχο» αλλά όπως γνωρίζετε καλά, κάθε αύξηση οδήγησε σε μείωση εσόδων και κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το κλάδο μας , μετά από τις επτά (7) απανωτές αυξήσεις στους φόρους των καπνικών προϊόντων από το 2010:

· Τα περιθώρια κέρδους μας έχουν μειωθεί δραματικά.
· Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει λουκέτο 10.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της λιανικής, ήτοι το 1/3 των σημείων.
· 20.000 οικογένειες, που εργάζονταν στον κλάδο μας έχουν μείνει στον δρόμο.

Την ίδια ώρα:

· Η φορολογία στα τσιγάρα είναι 84% στη μέση λιανική τιμή
· Το λαθρεμπόριο των τσιγάρων, ξεπέρασε το 20% της αγοράς από 3% το 2009
· Η νόμιμη αγορά τσιγάρων συρρικνώθηκε κατά 50%
· Τα κρατικά έσοδα, παρά την υπερφορολόγηση, κυμαίνονται στα επίπεδα του 2009, την ώρα που η μισή αγορά βρίσκεται στο δρόμο ή στο ταμείο ανεργίας!

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του βαθμού αναποτελεσματικότητας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα ήταν η τελευταία αύξηση τον Ιανουάριο του 2014, που αποφασίστηκε ως ισοδύναμο μέτρο για να αρθεί η επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη αύξηση, που στόχο είχε την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 50 εκατομμύρια ευρώ, είχε ως τελικό αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο: Μείωση των εσόδων από τα καπνικά κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013!!

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της διατήρησης της νόμιμης αγοράς καπνικών προϊόντων για την βιωσιμότητα των σημείων πώλησης, αξίζει να σας αναφέρουμε ότι τα καπνικά προϊόντα αποτελούν το βασικό κίνητρο του καταναλωτή για να επισκεφτεί ένα σημείο πώλησης. Δηλαδή, ο συνολικός μας τζίρος εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία της αγοράς των καπνικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, όσο μειώνεται η νόμιμη αγορά και αυξάνεται το λαθρεμπόριο, εμείς υφιστάμεθα διπλή ζημιά: Από την μία πουλάμε λιγότερα καπνικά προϊόντα, ενώ από την άλλη μειώνεται ο τζίρος από τις μειωμένες πωλήσεις μας στα υπόλοιπα προϊόντα που εμπορευόμαστε με κίνδυνο να κλείσουν χιλιάδες ακόμα σημεία. Γι’ αυτό και πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η προστασία της νόμιμης αγοράς και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, πριν ασχοληθεί με το φορολογικό των καπνικών προϊόντων.

Ο κύριος Αλεξιάδης τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά, και μόνο τυχαία δεν ήταν η αποστροφή του στη Βουλή στις 11/12/2015: «Κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, χάνουμε περισσότερους φόρους από ό,τι εισπράττουμε». Μάλιστα η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συζήτησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η πάταξη του οποίου αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Αντί λοιπόν σήμερα να έρχεται το νομοσχέδιο κατά του Λαθρεμπορίου, έρχονται φήμες περί αυξήσεων στους φόρους των τσιγάρων!

Όλοι γνωρίζουν ότι μία νέα αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα είναι εντελώς ασύμβατη με τη δέσμευση της Κυβέρνησης να πατάξει το λαθρεμπόριο, καθώς θα οδηγήσει αυτομάτως σε μεγαλύτερη ζήτηση παράνομων τσιγάρων.

Αναρωτιόμαστε:

  • Πόσο λογικό είναι, μετά από όλα αυτά να προτείνεται εκ νέου περαιτέρω αύξηση της φορολογίας των καπνικών;
  • Πόσα άλλα στοιχεία και αριθμοί χρειάζονται για να πείσουν το πολιτικό σύστημα ότι έχει πλέον εξαντληθεί κάθε περιθώριο φοροδοτικής απόδοσης από τον συγκεκριμένο κλάδο;
  • Πόσα ακόμα μαγαζιά πρέπει να βάλουν λουκέτο για μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος;

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ρεαλιστικό σε αυτήν την φάση να ζητάμε την μείωση των φόρων. Αυτό που ζητάμε όμως είναι να σταματήσει κάθε συζήτηση για αύξηση του φόρου και να αφεθεί η αγορά να ξαναβρεί έναν κανονικό ρυθμό λειτουργίας, όπως έχει διαφανεί τους τελευταίους μήνες που για πρώτη φορά αφέθηκε απείραχτη.

Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στο φόρο θα μας αφανίσει εντελώς με μοναδικούς κερδισμένους τα μεγάλα σουπερμάρκετ, χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού τα δημόσια έσοδα θα εξακολουθήσουν να πέφτουν όσο οι φόροι αυξάνονται.

Σας ζητάμε λοιπόν, όχι να υποθέσετε τι θα γίνει αλλά ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ μέχρι σήμερα για να κατανοήσετε τι θα ακολουθήσει και αύριο αν αυξηθούν οι φόροι στα καπνικά προϊόντα.

Σας ζητάμε το αυτονόητο δικαίωμα στην επιβίωση των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας.

Με εκτίμηση,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων.

Σχετικές ειδήσεις