ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ό,τι αξίζει, φαίνεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Ό,τι αξίζει, φαίνεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Μία μοναδική εμπειρία είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά κατά την επίσκεψή μας στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, όπου παρέα με την LIDL είδαμε από κοντά πώς φτάνουν τα αγαπημένα προϊόντα ΓΑΛΠΟ στο ράφι.

Γνωρίζατε πως τα προϊόντα ΓΑΛΠΟ παράγονται στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, μια ελληνική γαλακτοκομική και τυροκομική μονάδα που εδράζεται στο Διδυμότειχο;

Της Σοφίας Μαυραντζά

Είναι σημαντικό το γεγονός πως η LIDL στέκεται δίπλα σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό με τους εξής δύο τρόπους: Προμηθευόμενη από Έλληνες τοπικούς παραγωγούς και φέρνοντας στο τραπέζι μας ό,τι αξίζει. Αυτό συμβαίνει και με το ΓΑΠΛΟ που βρίσκουμε στα ράφια της LIDL. Πρόκειται για το γάλα που δίνουμε το πρωί στα παιδιά μας, τη φέτα που βάζουμε στο κέντρο του τραπεζιού το μεσημέρι και το γιαούρτι που τρώμε για κολατσιό. Έτσι, η LIDL φέρνει κάθε μέρα στο τραπέζι κάθε οικογένειας ποιοτικά προϊόντα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, φρέσκο γάλα, γάλα με κακάο, αριάνι, στραγγιστό γιαούρτι αλλά και ποικιλία τυροκομικών προϊόντων, είναι τα ποιοτικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, αγνά, θρεπτικά και γευστικά με την επωνυμία της ΓΑΛΠΟ.

Τα στάδια μέχρι το ράφι

Κάπως έτσι μεταβήκαμε στο Διδυμότειχο για να γνωρίσουμε από κοντά όλα τα στάδια της παραγωγής, να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία που ακολουθείται από τη φάρμα μέχρι το εργοστάσιο και να δοκιμάσουμε τα ποιοτικά προϊόντα ΓΑΛΠΟ, σε ένα εξαιρετικό πρωινό που ετοίμασαν δύο σεφ για εμάς.

Είδαμε από κοντά όλους τους χώρους της παραγωγής, επισκεφθήκαμε το χημείο και το μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου πραγματοποιούνται φυσικοχημικοί έλεγχοι του νωπού γάλακτος, των ενδιαμέσων προϊόντων καθώς και των τελικών προϊόντων, όπως και το χώρο επεξεργασίας του γάλατος και ενημερωθήκαμε για τη μετατροπή του νωπού γάλακτος σε παστεριωμένο. Μάλιστα, για πρώτη φορά μία ελληνική γαλακτοκομική και τυροκομική μονάδα ανοίγει τις πόρτες της και μας αναλύει τη διαδικασία που ακολουθείται στο τυροκομείο με την οικογένεια Παπαζηλάκη να είναι ιδιαίτερα επεξηγηματική σε όλες τις απορίες και τις ερωτήσεις μας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η διαπίστωση πως η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ συνδυάζει την παραδοσιακή παραγωγή με τις εξελιγμένες μεθόδους συλλογής γάλακτος και δημιουργίας γαλακτοκομικών προϊόντων. Η δραστηριότητα της βασίζεται στην αξιοποίηση των πρώτων υλών του τόπου και είναι συνυφασμένη με την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ΓΑΛΠΟ που έχει επιλέξει η LIDL να έχει καθημερινά στα ράφια της για όλους εμάς, γιατί κάθε μέρα αξίζει.

Νωπό γάλα με 7 σημεία υπεροχής

Στο χωριό Μέστη στην Αλεξανδρούπολη επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του στάβλου της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, μία περιοχή όπου το μικροκλίμα της είναι ιδανικό για την διαβίωση των αγελάδων, κάτι που το καταλαβαίνει κάποιος αμέσως μόλις δοκιμάσει το ΓΑΛΠΟ της LIDL. Η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ διαθέτει ιδιόκτητο στάβλο για να διασφαλίσει γάλα ανώτερης ποιότητας, το οποίο αποτελεί και το βασικό συστατικό των προϊόντων, ενώ χρησιμοποιεί καινοτόμες και σύγχρονες κτηνοτροφικές πρακτικές κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Το μοντέλο Campus, είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης διαδικασιών, πρωτοκόλλων υγείας, γνώσεων, υποδομών και σύγχρονου εξοπλισμού, που στοχεύουν στην ευζωία των αγελάδων που ζουν εκεί. Το παραγόμενο προϊόν, που είναι το νωπό γάλα, χαρακτηρίζεται από 7 σημεία υπεροχής και αποτελεί την πρώτη ύλη για τα προϊόντα της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, του φρέσκου γάλακτος αλλά και το αυθεντικού ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού.

Καθημερινά παράγονται στο στάβλο της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ 35 τόνοι ανώτερου γάλακτος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3% της ελληνικής παραγωγής. Η ποσότητα αυτή προέρχεται από τις 900 αρμεγόμενες αγελάδες της φυλής Holstein.

Αξίζει να σημειωθεί πως το γάλα που παράγει η οικογένεια Παπαζηλάκη στο στάβλο ψύχεται δραστικά από τους 37οC στους 4οC σε μόλις 7 λεπτά της ώρας, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη των μικροβίων στο νωπό γάλα. Στη περίπτωση της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, η τυποποίηση γίνεται σε λιγότερο από 24 ώρες.

Ζήσαμε μια αξεπέραστη εμπειρία, χαϊδέψαμε τις αγελάδες που φροντίζουν κάθε πρωί να βρίσκεται φρέσκο γάλα στα ράφια της LIDL και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι πώς είναι δυνατό να έχουμε κάθε ημέρα στο τραπέζι μας ποιοτικά προϊόντα της Ελλάδας.

Γιατί σε αυτό τον τόπο ό,τι αξίζει, φαίνεται!