ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δωρεά από τη JTI Hellas για το έργο ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ

Δωρεά από τη JTI Hellas για το έργο ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ

Στήριξη στην προσπάθεια του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ για την ψηφιοποίηση και λημματογράφηση μέρους του μοναδικού πλούτου και εξαιρετικής σπανιότητας υλικού του θα προσφέρει με δωρεά η Japan Tobacco International (JTI).

Πιο συγκεκριμένα, η JTI αναλαμβάνει πλήρως τις δαπάνες για την αγορά του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού και την αμοιβή του προσωπικού που θα απασχοληθεί για την ψηφιοποίηση και τη λημματογράφηση του Αρχείου Πρωτοκόλλου από το 1837, έτος ίδρυσης του Πανεπιστημίου, έως και τη δεκαετία του ‘50.

Στο συγκεκριμένο αρχείο, την πλουσιότερη πηγή πληροφοριών για την ιστορία του Ιδρύματος, φυλάσσονται εξαιρετικά πολύτιμα έγγραφα: Η αλληλογραφία του Όθωνα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου και εκείνη των μελών της επιτροπής για την ανέγερση του κεντρικού κτηρίου του - μέλος της οποίας ήταν και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - καθώς και η επικοινωνία με μεγάλους ευεργέτες του Πανεπιστημίου και σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες όπως ο Ανδρέας Συγγρός και ο Κωστής Παλαμάς.

Η συνολική διάρκεια του έργου εκτιμάται στους 14 μήνες.

Ο Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου, καθηγητής κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης δήλωσε σχετικά με τη δωρεά: «Το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών εργάζεται συστηματικά για τη διάσωση, ταξινόμηση και ερευνητική αξιοποίηση των συλλογών του που καλύπτουν την ιστορία του ιδρύματος από τη δημιουργία του (1837) έως σήμερα. Η οικονομική αρωγή της JTI στην ψηφιοποίηση και λημματογράφηση του Αρχείου Πρωτοκόλλου αποτελεί μια σημαντική συμβολή στις προσπάθειες για τη διάθεση στην έρευνα ενός μοναδικού τεκμηριωτικού υλικού για την ιστορία του ιδρύματος και ευρύτερα για την πρόσφατη ελληνική ιστορία».

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, ο Ηλίας Ασημακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JTI Hellas, πρόσθεσε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς να συμβάλλουμε στη διάσωση και διάδοση του αρχειακού υλικού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για ένα υλικό ανυπολόγιστης αξίας, όχι μόνο χάρη στην τεράστια ιστορική σημασία του, αλλά και γιατί μας παρέχει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, προσόν κρίσιμο στη σημερινή, γεμάτη προκλήσεις, περίοδο».