ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

COMECO S.A: Μεγάλη ποικιλία προϊόντων με βάση το γαστρονομικό παρελθόν της Κέρκυρας

COMECO S.A: Μεγάλη ποικιλία προϊόντων με βάση το γαστρονομικό παρελθόν της Κέρκυρας

Η “ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ Α.Ε.” με διακριτικό τίτλο “COMECO S.A.” ιδρύθηκε στην Κέρκυρα από την οικογένεια Λαβράνου και άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων κρέατος και αλλαντοποιίας, το 2001.

Το γαστρονομικό παρελθόν της Κέρκυρας αποτελεί πηγή έμπνευσης για μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Η φιλοσοφία της εταιρίας βασίζεται στην αναβίωση παλιών συνταγών, γεύσεων και αρωμάτων που προέρχονται κυρίως από τα χρόνια της Βενετσιάνικης κυριαρχίας στο νησί (1401μ.Χ-1797μ.Χ), προσαρμοσμένες όμως στις απαιτήσεις του σήμερα. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις , το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της και τα αυστηρά κριτήρια επιλογής των πρώτων υλών εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ποιότητα στα προϊόντα της.

Capture

Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της εταιρείας είναι το παραδοσιακό «νούμπουλο φουμικάδο». Πρόκειται για ένα προϊόν ωρίμανσης από κόντρα χοιρινό ή φιλέτο παστωμένο με χοντρό αλάτι και μαύρο πιπέρι, μαριναρισμένο με τοπικά μυρωδικά όπως φασκόμηλο, σχοίνο, δάφνη, ξερή ρίγανη και μυρτιά και τοποθετημένο σε ζωικό έντερο εμποτισμένο σε κρασί της τοπικής ποικιλίας Πετροκόριθο. Στην Βενετσιάνικη ιδιωματική διάλεκτο εμφανίζεται το «Taglio di Nombolo» το οποίο παρασκευαζόταν από κιλότο μοσχαριού και ήταν μάλλον η πρώιμη συνταγή καθώς στην συνέχεια η παρασκευή του γινόταν μόνο με χοιρινό κρέας. Πίσω στο χρόνο υπάρχουν αναφορές ότι οι γεωργοί του νησιού ήταν υποχρεωμένοι να προσφέρουν χαριστική εισφορά στους γαιοκτήμονες η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων και το νούμπουλο. Την ίδια περίοδο φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερο διαδεδομένο και το εμπόριο του. Η πώληση γινόταν σε χώρο υπαίθριας πώλησης στο λιμάνι της Κέρκυρας μέσα σε ψάθινα κάνιστρα, πάνω σε φύλλα συκιάς, στολισμένα με άνθη και κλαδιά λυγαριάς.

Capture2

Η Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων παράγει όχι μόνο χοιρινό αλλά και μοσχαρίσιο νούμπουλο, τα οποία σερβίρονται κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες και συνδυάζονται ιδανικά με κρασί και κερκυραϊκή μπύρα.

Ένα ακόμα παραδοσιακό αλλαντικό αποτελεί το «Σαλάδο» . Πρόκειται για ντόπιο παραδοσιακό σαλάμι , το οποίο φτιάχνεται από βόειο και χοιρινό κρέας, προσθέτοντας μεγάλη ποσότητα από πιπέρι και αλάτι. Το στοιχείο που του δίνει μια τόσο ιδιαίτερη γεύση, είναι ότι καπνίζεται με αρωματικά κλαριά της κερκυραϊκής υπαίθρου. Λόγω της έντονης γεύσης του, συνδυάζεται ιδανικά με τσίπουρο, ούζο αλλά και συγκεκριμένες ποικιλίες κρασιών.

Capture3

Επιπλέον, η εταιρεία παράγει μια μεγάλη ποικιλία από λουκάνικα, με τα πιο ιδιαίτερα να είναι τα πρασάτα, τα πικάντικα και τα λουκάνικα γραβιέρας, τα οποία είναι ένας από τους γευστικότερους μεζέδες. Το καπνιστό χοιρινό και η καπνιστή παντσιέτα ,αποτελούν ξεχωριστές γεύσεις που συνοδεύονται ιδανικά από κόκκινο ή λευκό κρασί.

Όλα τα προϊόντα διατίθενται στα δύο καταστήματα «Κέντρο Κρέατος Λαβράνος» στην Κέρκυρα , καθώς και σε επιλεγμένα delicatessen στην υπόλοιπη Ελλάδα.