ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαρινόπουλος: Τρομάζουν... οι σκελετοί στην ντουλάπα

Μαρινόπουλος: Τρομάζουν... οι σκελετοί στην ντουλάπα

Με την... καυτή πατάτα στα χέρια βρίσκονται εκατοντάδες προμηθευτές, αλλά και η Σκλαβενίτης που πρέπει να αποφασίσουν το επόμενο διάστημα, αν θα αναλάβουν το ρίσκο και θα μοιραστούν τον κίνδυνο της Μαρινόπουλος ή θα αφήσουν να σκάσει μια βόμβα με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ - ΤΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ Η «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»

Με οδηγό την επιλογή του λιγότερου κακού, μπορεί να οδηγηθούν να στηρίξουν ένα σχέδιο διάσωσης που δεν θα είναι ούτε εύκολο ούτε ανώδυνο. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα χαθούν και θα είναι... τα καλά νέα, στην περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος, το οποίο προβλεπει κούρεμα των οφειλών των πιστωτών.

Ο φόβος για τα χειρότερα, δηλαδή να μην πάρουν τίποτε στο τέλος αν ο Μαρινόπουλος οδηγηθεί στην κατάρρευση και η ελπίδα ότι με την παρέμβαση της Σκλαβενίτης μπορεί να βρεθεί μια λύση, ώστε να υπάρξει επόμενη μέρα για τον όμιλο, αναμένεται να υπάρξει τελικά κάποιου είδους συμφωνία. Αρκεί να... μην βρεθούν σκελετοί στην ντουλάπα...

Στο σχέδιο που κατατέθηκε στο δικαστήριο για την εξυγίανση της Μαρινόπουλος προβλέπεται αποπληρωμή των εργαζομένων σε ένα έτος, αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις, αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις, αποπληρωμή του ελληνικού Δημοσίου σε 180 μηνιαίες δόσεις, αποπληρωμή προμηθευτών/λοιπών πιστωτών σε 15 έτη ενώ αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.

Επίσης, προβλέπεται με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο «κούρεμα» οφειλών πιστωτών, προμηθευτών, εργαζομένων και Δημοσίου. Σημειώνεται, επίσης, πως οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς όλους του πιστωτές της και προς το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στα 1,324 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 100,839 εκατ. ευρώ, προς τους εργαζομένους 4,289 εκατ. ευρώ, σε δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις οι οφειλές ανέρχονται σε 126,679 εκατ. ευρώ ενώ στους υπόλοιπους πιστωτές οφείλει αθροιστικά 1,092 δισ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον όχι μόνο του χειμαζόμενου ομίλου Μαρινόπουλου, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές αυτού, αλλά και για την οικονομία που θα πληγεί ανεπανόρθωτα να κλείσει οριστικά μια αλυσίδα που πραγματοποιεί τζίρο ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Μπορεί η απόφαση του Πρωτοδικείου να παγώνει τις κατασχέσεις δίνοντας μια ευκαιρία στον όμιλο να λειτουργήσει μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα και το επόμενο διάστημα η εταιρεία θα πρέπει να δώσει μια μάχη για να έχει επόμενη μέρα. Και η μάχη θα είναι δύσκολη αφού θα την δώσει με σοβαρές ελλείψεις στα ράφια της, με τους προμηθευτές επιφυλακτικούς και άδεια καταστήματα από πελάτες. Μένει να φανεί αν πρόκειται να την στηρίξει και στην πράξη το 45% των προμηθευτών της που συμφώνησαν στη δικαστική απόφαση προστασίας. Αν δηλαδή θα συνεχίσουν να την προμηθεύουν με προϊόντα ρισκάροντας την έκθεσή τους στην προβληματική αλυσίδα και αυξάνοντας τα οφειλόμενα ποσά και τον κίνδυνο.

Τι θα εξετάσει η Σκλαβενίτης

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης της Μαρινόπουλος με βάση το άρθρο 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες.

Η τελική συμμετοχή της Σκλαβενίτης στο σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος εξαρτάται από πλήθος άλλων προϋποθέσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλου και τις τράπεζες. Κρίσιμες προϋποθέσεις για την τελική συμμετοχή της είναι και η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, νομικού και φορολογικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διατήρηση των υφισταμένων λειτουργιών της Μαρινόπουλος (όπως δίκτυο) αλλά και λοιπών διαδικασιών που διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Από την άλλη αν τα δεδομένα του ελέγχου δεν αποδειχθούν τρομακτικά, η είσοδος της Σκλαβενίτης στην Μαρινόπουλος δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στο μεγαλύτεορ ελληνικό σούπερ μάρκετ να προηγηθεί του ανταγωνισμού.

Θα μεταπηδήσει σε άλλη κατηγορία διπλασιάζοντας τον τζίρο της, τη γεωγραφική της διασπορά, αυξάνοντας τη διαπραγματευτική της ικανότητα έναντι των προμηθευτών της, και θα αποκτήσει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά.

Ολα αυτά, αρκεί να μη βρεθούν... σκελετοί στην ντουλάπα και κρυφά δάνεια που δεν αντιμετωπίζονται...

Σχετικές ειδήσεις