ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Grant Thornton: Διαρκώς υπό πίεση οι επιχειρήσεις - Οι προκλήσεις διεθνώς

Grant Thornton: Διαρκώς υπό πίεση οι επιχειρήσεις - Οι προκλήσεις διεθνώς

Οι επιχειρήσεις διεθνώς βρίσκονται διαρκώς υπό πίεση προκειμένου να διαχειριστούν ένα σύνθετο μείγμα συνιστωσών, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις τεχνολογικές εξελίξεις, το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, τις δημογραφικές αλλαγές και την παγκοσμιοποίησης σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις καλούνται να επιτυγχάνουν τους επιμέρους στόχους τους και να παραμένουν ανταγωνιστικές. Το ερώτημα που τίθεται σε σχέση με τα παραπάνω αφορά στην ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο, επισημαίνεται στην ίδια έρευνα.

Οι απαντήσεις, σύμφωνα με την έρευνα, αποκαλύπτουν δύο κρίσιμες προτεραιότητες των Συμβουλίων και των μετόχων, σε όλο τον κόσμο, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επείγουσες: τη διασφάλιση της ποικιλομορφίας στον τρόπο σκέψης και την ενίσχυση της γνώσης των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο Βασίλης Μονογυιός, Partner, Operational Advisory Services της Grant Thornton Greece, αναφέρει ότι οι απαιτήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Διοικητικά Συμβούλια μεταβάλλονται ταχύτατα, γεγονός το οποίο επεξηγεί γιατί οι λειτουργίες διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ορθής διοίκησης επιχειρήσεων.

Η Εταιρική Διακυβέρνηση, αντί απλά να αντιμετωπίζει τα σημερινά φλέγοντα ζητήματα, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την αρχή της πρόληψης, με στόχους τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση προκλήσεων και ευκαιριών που αναμένεται να εμφανισθούν στο μέλλον.»

Η νέα έκδοση της έρευνας της Grant Thornton εντοπίζει ως βασική πρόκληση των Διοικητικών Συμβουλίων για την επόμενη δεκαετία την ενίσχυση της πολυμορφίας.

Σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) ερωτηθέντες της έρευνας του International Business Report (IBR) αναγνωρίζουν ότι το Διοικητικό τους Συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες δράσεις ώστε να ενθαρρύνει την μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη σύνθεσή του.

Ωστόσο, αναδεικνύεται ότι η ποικιλομορφία πρέπει να επεκταθεί σε χαρακτηριστικά όπως η ποικιλομορφία ως προς την εμπειρία - αναμφισβήτητα δυσκολότερο να μετρηθεί σε σχέση με την ποικιλομορφία ως προς το φύλο ή ως προς την εθνικότητα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη από την «ομαδική σκέψη» και την ενθάρρυνση βελτιωμένης λήψης αποφάσεων.

Η δεύτερη βασική πρόκληση που αναδείχθηκε είναι η ενίσχυση της γνώσης των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ωστόσο τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι απαιτείται πληθώρα ενεργειών ώστε η συγκεκριμένη γνώση να αγγίξει πραγματικά το επιδιωκόμενο επίπεδο.

Μόνο ένας στους τέσσερις ηγέτες επιχειρήσεων (25%) που ερωτήθηκαν, δήλωσε ότι η εξειδικευμένη εμπειρία στην ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί τομέα όπου το Διοικητικό τους Συμβούλιο πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο την ερχόμενη δεκαετία.

Σχετικές ειδήσεις