ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανακάλυψε τον κόσμο του ούζου μέσα από μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας!

Ανακάλυψε τον κόσμο του ούζου μέσα από μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας!

Καλοκαίρι με την παρέα σου.

Της Κατερίνας Ηλιάκη

Όλη μέρα παραλία και το βράδυ σε γραφικά ταβερνάκια με δροσιά, μουσική, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, γέλια. Από την εικόνα δεν θα μπορούσε να λείπει το ούζο...

Πόσο μάλλον αν βρίσκεσαι στη Λέσβο, που φημίζεται για την παραγωγή του πιο ιδιαίτερου παραδοσιακού ελληνικού αποστάγματος! Τι γνωρίζειςόμως για το αγαπημένο σου ελληνικό ποτό; Ποια είναι η ιστορία του; Έχεις δοκιμάσει ποτέ να κάνεις γευσιγνωσία;

Το όνομα του νησιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παραδοσιακό απόσταγμα. Στο φημισμένο οικισμό του Πλωμαρίου, στο μέσο ενός υπέροχου ελαιώνα και σε απόσταση μόλις ενός λεπτού από τη παραλία του Αγίου Ισιδώρου, θα συναντήσεις το παραδοσιακό αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, όπου μπορείς να ανακαλύψεις τα μυστικά αυτού του μοναδικού αποστάγματος που μετρά πάνω από έναν αιώνα ιστορίας.

Η ιστορία του ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου μέσα από μία ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης, που οργανώνει το φημισμένο αποστακτήριο, με αφορμή τον εορτασμό 120 χρόνων παράδοσης.

Ένα ταξίδι στο παρελθόν ξεκινάμε την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του και φτάνει μέχρι το σήμερα. Στο Μουσείο Ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου» θα ακούσεις μία άκρως ενδιαφέρουσα αφήγηση: Αυτή του εθνικού μας ποτού. Θα ακολουθήσεις βήμα προς βήμα τα χνάρια του Ισίδωρου Αρβανίτη και θα ανακαλύψεις τις αγνές πρώτες ύλες και το φημισμένο γλυκάνισο, το βασικό συστατικό του Ούζου Πλωμαρίου.

Μια μέρα στο αποστακτήριο

Έχεις επισκεφτεί ποτέ χώρο απόσταξης; Ίσως είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες που θα ζήσεις στις διακοπές σου, ειδικά αν είσαι λάτρης του ποτού. Στο Μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου» θα παρακολουθήσεις από κοντά την παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία και θα καταλάβεις γιατί το Ούζο Πλωμαρίου ξεχωρίζει για την ποιότητά του. Περί τους 18 μικρούς χάλκινους άμβυκες προσφέρουν «απλόχερα» την ίδια αναλλοίωτη μυστική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και τηρείται πιστά από το 1894... Η ίδια ποιότητα, οι ίδιες πρώτες ύλες, οι εξαιρετικοί καρποί και τα βότανα, ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης συνθέτουν τη χαρακτηριστική του σύνθεση.

Η συνταγή

Δυστυχώς, δεν θα μάθεις ποτέ τη συνταγή, γιατί φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό στο χρηματοκιβώτιο του αποστακτηρίου! Ακολουθείται ευλαβικά για πάνω από έναν αιώνα και χωρίζεται σε δύο μέρη, αντίστοιχα των δύο αποστάξεων και το κάθε μέρος το γνωρίζει από μνήμης, μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας. Παρόλα αυτά, θα δεις ένα μέρος της συναρπαστικής διαδικασίαςτης παρασκευής!

Η τελετουργία της γευσιγνωσίας

Και το καλύτερο: Θα δοκιμάσεις το εκλεκτό, από 100% απόσταξη, Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σε μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Πρόκειται για μία ολόκληρη τελετουργία: Μύρισε το μοναδικό του άρωμα, αισθάνσου το γλυκάνισο, φέρε το ποτήρι στα χείλη σου και απόλαυσε την παραδοσιακή του γεύση.

Αυτό το καλοκαίρι, πάρε την παρέα σου και δοκιμάστε κάτι νέο μαζί. Η πρώτη σας γευσιγνωσία θα σας μυήσει σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο, τον κόσμο του ούζου και παρακολουθήστε μια πραγματική ιεροτελεστία, την παραγωγή του αποστάγματος!

Στο χώρο θα βρεις επίσης και μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων η οποία έρχεται να συμπληρώσει αυτή τη μοναδική εμπειρία, μέσα από ένα αξέχαστο ταξίδι στο χρόνο.

Πάρτε μια γεύση από την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου και του Ισιδώρου Αρβανίτου εδώ:

Περισσότερες πληροφορίες: www.theworldofouzo.gr.