ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η αναχρηματοδότηση της Forthnet

Στην τελική ευθεία η αναχρηματοδότηση της Forthnet

Ένα βήμα πριν να κλείσει το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της βρίσκεται η Forthnet μετά την κάλυψη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου κατά το ποσό των 70,1 εκατ. ευρώ.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η Forthnet ανακοίνωσε ότι το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους έως 99,087 εκατ. ευρώ καλύφθηκε σε ποσοστό 70,77%, δηλαδή το ποσό που συγκεντρώνεται ανέρχεται στα 70,124 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο αναγκαίο ποσό ήταν στα 70 εκατ. ευρώ, το ποσό δηλαδή που έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί από τη Forthnet στις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αναχρηματοδότησης.

Οι βασικοί μέτοχοι της Forthnet, δηλαδή η Wind Ελλάς (33%), η μαλτέζικη Go (22,065%), η αραβική Massar Investments (22,065%) και η Vodafone Ελλάδος (6,5%), δεν εξάσκησαν το δικαίωμα τους, κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο. Πρακτικά, το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο καλύφθηκε από θεσμικούς επενδυτές σε ποσοστό 70,65%, οι οποίοι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ήταν οι ίδιες οι πιστώτριες τράπεζες.

Η συμφωνία αναχρηματοδότησης προβλέπει ότι μετά την καταβολή στις πιστώτριες τράπεζες 70 εκατ. ευρώ, θα εκδοθούν δύο ομολογιακά δάνεια. Το πρώτο, συνολικού ύψους 78,462 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των υποχρεώσεων της μητρικής εταιρείας του ομίλου και το δεύτερο, ύψους 176,538 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της θυγατρικής εταιρείας Forthnet Media. Και στα δύο δάνεια διοργανώτριες είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ η διάρκεια και των δύο θα είναι οκταετής με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά οι δανειακές υποχρεώσεις γίνονται μακροπρόθεσμες, δίνοντας μία σημαντική ανάσα στην εταιρεία, η οποία δεν αποκλείεται να προσελκύσει ευκολότερα νέους επενδυτές για τα επιχειρησιακά πλάνα της. Επιπλέον, όπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, η προσέλκυση αυτών των νέων επενδυτών θα γίνει με απλούστερη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω των τραπεζών, οι οποίες έχουν πλέον στη διάθεση τους και τη δυνατότητα μετατροπής των ομολογιών τους σε μετοχές της εταιρείας, όπως και μέσω της διοίκησης της Forthnet.