ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρώνε τις σάρκες της ΔΕΗ

Τρώνε τις σάρκες της ΔΕΗ

Σε στραγγαλισμό οδηγείται η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία ενέργειας, από τα μεγάλα λάθη του υπουργού Ενέργειας που προσκολλημένος στις εμμονές για κρατικό έλεγχο δεν δίστασε να κάνει επιλογές που κόστισαν ακριβά στηΔΕΗ, και επομένως στο δημόσιο συμφέρον.

Κολλήματα που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον - Οι «ακριβές» κυβερνητικές εμμονές

Η ΔΕΗ σταδιακά χάνει πολύτιμους πόρους και καταρρέει οικονομικά, υπό το βάρος του δανεισμού των 5 δισ., χωρίς ρευστότητα, και ενώ πρέπει στα επόμενα χρόνια να χάσει το 50% της αγοράς ήτοι τζίρο 2,5 δισ. και η κυβέρνηση απέδειξε πως η προσκόλληση σε ένα στείρο κρατικό έλεγχο πλήττει πολλαπλά το δημόσιο συμφέρον.

Μια πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ θα έχει άμεσο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στον παραγωγικό ιστό της χώρας, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά στους αδύναμους και ανήμπορους"

Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας το 2017 γίνεται οδυνηρή: Οι υπολειπόμενες λήξεις δανείων για το 2016 ανέρχονται σε 147 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2017 σε 640 εκατατομμύρια και επομένως αθροίζουν σε 787 εκατομμύρια. Οι συμβολαιοποιημένες πληρωμές σε προμηθευτές για το 2017, είναι 700 εκατομμύρια ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ το Σεπτέμβρη του 2016 ήταν 302 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2017 εκτιμάται κατά 900 εκατομμύρια μείωση του μικτού περιθωρίου.

Την ίδια στιγμή τα χρέη πνίγουν τη ΔΕΗ, αφού τα ανείσπρακτα υπόλοιπα στο τέλος του Αυγούστου 2016 εκτινάχθηκαν στα 3 δισ. ευρώ φέτος, διπλάσια σε σχέση με 2 χρόνια πριν. Ο ολέθριος υπερδιπλασιασμός των ανείσπρακτων υπολοίπων της εταιρείας οφείλεται στη δραματική επιδείνωση της φτώχειας τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και της αλλόγιστης εντολής του αρμόδιου υπουργού να δωθεί ελεύθερο πιστωτικό όριο (πλαφόν) 1.000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και ιδιότητας...

Η εμμονή υποστήριξης του Δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, η επιλογή να μην πουληθούν περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και τελικά η επιλογή να χαθεί χωρίς τίμημα το μερίδιο που θα πρέπει να χάσει η ΔΕΗ από τον ανταγωνισμό μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, κοστίζουν πολύ ακριβά και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη ΔΕΗ σε οικονομική ασφυξία.

Και ο κίνδυνος για τη ΔΕΗ είναι μεγάλος πλέον, γιατί ενώ υπό την πίεση των Μνημονιακών δεσμεύσεων πρέπει να χάσει μερίδιο λιανικής 40% σε τέσσερα χρόνια ή μιας αγοράς 2,5 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα δεν εισπράττει έσοδα για την απώλεια αυτού του μεριδίου, όπως θα συνέβαινε αν προχωρούσε στην πώληση περιουσιακών στοιχείων. Αν όμως η ΔΕΗ πωλούσε το 30% των παγίων της θα εισέπραττε 1,5 δισ. ευρω, ενώ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ θα χάσει σταδιακά μια αγορά αξίας 2,5 δισ. χωρίς να λάβει κανένα τίμημα...

Η ηγεσία του υπουργού Ενέργειας επέλεξε να μην πουλήσει η ΔΕΗ κανένα περιουσιακό στοιχείο, εισπράττοντας σημαντικά έσοδα, για να μπορεί να περηφανεύεται για διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα ακόμη και αν θα χρειαστεί να παραχωρήσει δωρεάν μερίδια για να πιάσει τον στόχο της απελυθέρωσης της αγοράς.

Παράδειγμα του υψηλού κόστους της κενού νοήματος προσκόλλησης στον κρατικό έλεγχο, είναι η εξέλιξη της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ που ολοκληρώθηκε έναντι 320 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αξία του διαχειρστή δικτύου αποτιμάται στα 1,2 δισ., ποσό που που όμως ποτέ δεν θα λάβει η ΔΕΗ αφού το 51% του ΑΔΜΗΕ «πέρασε» στο Δημόσιο, δηλαδή σε κάποια Holding που θα ελεγχθεί τελικά από το Υπερταμείο στο μέλλον, χωρίς τίμημα ούτε για τη ΔΕΗ ούτε για το Δημόσιο.

Η ΔΕΗ θα πληρωθεί το τίμημα μόνο από την πώληση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή, θα της συμψηφιστούν χρέη και δάνεια για το υπόλοιπο 25% που μεταβιβάζεται στο Δημόσιο, αλλά δεν θα πάρει τίποτα για το υπόλοιπο 51%.

Έτσι η «ιδεολογικά ορθή» λύση που ακολουθήθηκε (διατήρηση του 51% από το Δημόσιο αντί για πώληση του 66% όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση) αποδεικνύεται μεγάλο κόστους, καθώς αποστερεί από τη ΔΕΗ ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία, χωρίς η εταιρεία να αποζημιώνεται επαρκώς.

Η επιλογή Σκουρλέτη, για «διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα», στέρησε από τη ΔΕΗ πολύτιμα έσοδα, για να οδηγηθεί τα ποσοστά του πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου σταδιακά στο υπερταμείο και να χαθεί ο δημόσιος έλεγχος χωρίς αντάλλαγμα.

Παναγιωτάκης: Οι απρόσεκτοι χειρισμοί μπορούν να προξενήσουν μεγάλη ζημιά

Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκης είχε επισημάνει την αυτοκαταστροφική λογική της κυβέρνησης και σχολιάζοντας την εμμονή για τη διατήρηση του 51% του Δημοσίου στη ΔΕΗ είχε πει "οι απρόσεκτοι χειρισμοί μπορούν να της προξενήσουν μεγάλη ζημιά", αφού "και με το 51% και με το 34% το Δημόσιο τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί στην εταιρεία". Ετσι διαχώρισε τη θέση του από τον υπουργό και τάχθηκε εμμέσως υπέρ της πώλησης του ποσοστού 17% του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι «υπεύθυνες και προσεκτικές μεθοδεύσεις, ανεξάρτητα από την τελική επιλογή μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για την επιχείρηση», εννοώντας ότι τα έσοδα από την πώληση του 17% είναι πολύ σημανιτκά για την εταιρεία ενώ ταυτόχρονα ένας στρατηγικός εταίρος που θα είχε διάθεση να επενδύσει στην εταιρεία μπορούσε να αποβεί προς όφελός της.

Επίσης ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν δίστασε να καταγγείλει τον τρόπο που έγιεν η πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ. Η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης και από τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ.

«Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, «ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh.Η Επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση».

Μόνη διέξοδος, το εξωτερικό... αλλά αργεί

Στο ασφυκτικό αυτό περιβάλλον στην εσωτειρκή αγορά που οδηγεί τη ΔΕΗ σε βέβαιη χρεοκοπία, η μόνη λυση είναι «να κάνει σε ελάχιστο διάστημα όσα δεν είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια» όπως δήλωσε χθες ο κ. Παναγιωτάκης.

Πλέον η ΔΕΗ σχεδιάζει να προχωρήσει όχι με την παραδοσιακή λογική αλλά με εντελώς διαφορετική στρατηγική, με επιχειρηματικές συμπράξεις και αυτοχρηματοδοτήσεις και ταυτόχρονα κοιτάζει προς τα έξω και "αναζητά συνεργασίες τόσο με τοπικές εταιρείες, όσο και ελληνικές αλλά και άλλες, όπως π.χ. ρωσικές εταιρείες για συνεργασίες και για να αναπτύξει κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες, και επενδύσεις σε έργα παραγωγής".

Ομως όλες οι σχεδιαζόμενες κινήσεις, σε Βαλκάνια, Τουρκία, Ιράν, Αϊγυπτο και Μέση Ανατολή, είναι μακροπρόθεσμης απόδοσης, ενώ τα έσοδα της ΔΕΗ θα χαθούν άμεσα και οι αναγκες ρευστότητας του 2017 είναι μεγάλες.

Ερώτηση Σκρέκα για τη ΔΕΗ

Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ φέρνει στη Βουλή ο τομεάρχης ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην οποία αναδεικνύεται το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η σημαντικότερη δημόσια εταιρεία.

Στην ερώτησή του ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζει τη δραματική επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών της εταιρείας την τελευταία διετία και καταγράφει στοιχεία που δείχνουν ότι "η χρεωκοπία χτυπάει τώρα και την πόρτα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού".

Ο βουλευτής της ΝΔ ερωτά τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας τα εξής:
1. Ποιο το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό πλάνο για το άμεσο μέλλον αλλά και για την πενταετία, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ;
2. Ποια είναι η συνολική ζημιά που έχει επέλθει στη ΔΕΗ τους τελευταίους 20 μήνες;
3. Με ποια εσωτερική διαδικασία της ΔΕΗ ενημερώθηκαν τα αρμόδια τμήματα, μεταξύ των οποίων και η μηχανογράφηση, ώστε να ενσωματώσουν τη νέα διαδικασία πιστωτικού ελέγχου στο μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας που εφάρμοζε "πλαφόν", δηλαδή ανοιχτό πιστωτικό όριο έως του ποσού των 1000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της εταιρίας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ιδιότητας;
4. Παρακαλούμε να καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων την εν λόγω γραπτή επικοινωνία-ενημέρωση των εμπλεκομένων υπηρεσιών από τη Διοίκηση της εταιρείας που ενσωματώνει την εντολή που δώσατε εσείς ως πολιτικός προϊστάμενος.

Σχετικές ειδήσεις