ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καινοτόμες ιδέες για την αγροδιατροφή του μέλλοντος αναζητεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑΤΑΝΑ

Καινοτόμες ιδέες για την αγροδιατροφή του μέλλοντος αναζητεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑΤΑΝΑ

Πρόσβαση σε κεφάλαια 1,2 εκατ. ευρώ, εκπαίδευση και δικτύωση αποκτούν καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα από όλη την Ευρώπη.

Το «έξυπνο» χρηματοδοτικό εργαλείο KATANA – το πρώτο ειδικά για τον χώρο της αγροδιατροφής και αγροτεχνολογίας - αναζητά από την 1η Δεκεμβρίου καινοτόμες ιδέες, τις οποίες θα υποστηρίξει ώστε να εξελιχθούν και να βρουν τον δρόμο τους για την αγορά.

Το επίσημο προσκλητήριο προς τους ‘Έλληνες ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του KATANA, αυτή της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων, έγινε από την Αθήνα, την 1η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του Info Day Athens by KATANA.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS και τα ελληνικά μέλη της κοινοπραξίας του προγράμματος: AgroApps, Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, Parnasse - OpenCircleProject και Synelixis.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις καινοτομίες, που εισάγει το νέο πρόγραμμα τόσο στη διαδικασία ανάδειξης των καλύτερων ιδεών όσο και στην εισαγωγή μοντέρνων μέσων χρηματοδότησης, όπως το equity crowdfunding.

Εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής και εταιρείες του κλάδου μετέφεραν στους συμμετέχοντες παραδείγματα για το πώς καινοτόμες ιδέες, με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες του σύγχρονου αγροδατροφικού μοντέλου και να εξελιχθούν σε τελικά προϊόντα και υπηρεσίες με διεθνή ζήτηση. Ειδική βαρύτητα έδωσαν οι ομιλητές στη διάσταση της αγροτεχνολογίας, εξηγώντας πώς νέες τάσεις της τεχνολογίας όπως το Internet of Things ή τα Big Data μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία του ...αγρού.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Ελλήνων εταίρων του KATANA απάντησαν σε πρακτικές ερωτήσεις των ενδιαφερομένων για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, τα χρονοδιαγράμματα και τις ευκαιρίες σε χρηματοδοτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και όσον αφορά το clustering.

Υποβολή αιτήσεων

Η υποβολή αιτήσεων για το KATANA θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2017.
Η επιλογή των τελικών προτάσεων θα γίνει σε τρία στάδια. Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι θα δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο θα παρουσιάζουν την ομάδα και την ιδέα τους, με την αξιολόγηση όσων προκριθούν στην επόμενη φάση να γίνεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Οι 100 καλύτερες ιδέες θα περάσουν στην επόμενη φάση, στη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχουν σε δράσεις εκπαίδευσης, λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση 2.000€ έκαστη. Μέσα από μια καινοτόμα διαδικασία bootcamp και στη λογική των διακρατικών και διατομεακών συνεργασιών θα προκύψουν 40 συμπράξεις, οι οποίες θα περάσουν στην επόμενη φάση.

Οι 10 εξ αυτών, που θα πετύχουν την καλύτερη αξιολόγηση, θα λάβουν 100.000 ευρώ έκαστη, ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν ή την υπηρεσία τους.

Μία διαφορά σε σχέση με άλλα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι ότι οι 10 προτάσεις που θα επιλεγούν θα μπορούν να αξιοποιήσουν εάν το επιθυμούν και τις δυνατότητες της πλατφόρμας συμμετοχικών επενδύσεων (equity crowdfunding) OpenCircle της εταιρείας Parnasse, προκειμένου να βρουν επιπλέον κεφάλαια και ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το πρόγραμμα

Το KATANA έχει ως στόχο να υποστηρίξει καινοτόμες και «έξυπνες» ιδέες, οι οποίες μπορούν να προέρχονται από φυσικά πρόσωπα, startup ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ιδέες θα πρέπει να βασίζονται στην αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών για την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, καθώς αναζητούνται οι εταιρείες που θα ηγηθούν των εξελίξεων στο χώρο της αγροτεχνολογίας.

Στο KATANA συμμετέχουν οι: Bwcon (Γερμανία), Agro Business Park (Δανία), Food+I (Ισπανία), Vojvodina ICT Cluster (Σερβία), Polo Tecnologico di Pordenone (Ιταλία), BioSens (Σερβία), KPAD (Βρετανία), InoSens (Σερβία), digital worx (Γερμανία), το European Federation of Food Science & Technology (EFFoST) και 4 ελληνικά μέλη: AgroApps, Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, Parnasse - OpenCircleProject και Synelixis.