ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντικά οφέλη από τη χρήση τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων

Σημαντικά οφέλη από τη χρήση τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων

Σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις φέρνει η χρήση τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things- IoT), σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου Τεχνολογίας «Internet of Things: Evolution in Action».

Μιλώντας στο συνέδριο η Βάλια Καϊμάκη, ειδική σύμβουλος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να στρέψει πιο αποφασιστικά την προσοχή της Πολιτείας στην τεχνολογία με την ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ σημείωσε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, καθώς είναι 26η ανάμεσα σε 28 χώρες της ΕΕ στην ψηφιακή οικονομία για το 2016. Πρόσθεσε πως υστερεί σημαντικά και στη συνδεσιμότητα μεταξύ ανθρώπων και κεφαλαίου στις νέες τεχνολογίες.

Καλύτερη είναι, όπως είπε, η εικόνα στο e-government, όπου η χώρα μας είναι στο μέσο όρο της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης σε υπηρεσίες και της αξιοποίησης της ψηφιακής διακυβέρνησης, καθώς και στο εθνικό σχέδιο ευρυζωνικής πρόσβασης επόμενης γενιάς, το οποίο αφορά έργα άνω των 400 εκατ. ευρώ σε ευρυζωνικές υποδομές.

Η πρώτη εκτελεστική αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ως σημαντικό βήμα την ίδρυση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και χαρακτήρισε ως απαραίτητη τη διακομματική συνεννόηση. Εξήγησε πως η τεχνολογία αποτελεί στρατηγικό άξονα ανάπτυξης, και τόνισε ότι για το 2016 η Ελλάδα καταγράφεται ως τελευταία ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ στην ψηφιακή ετοιμότητα.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάνος, Business Development Manager από τη διεύθυνση Marketing Εταιρικών και Επιχειρησιακών Πελατών του ΟΤΕ, μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε στο πιλοτικό Smart City στη Χαλκίδα. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η λύση που αναπτύχθηκε στη Χαλκίδα αφορά στην «έξυπνη στάθμευση» και στον «έξυπνο φωτισμό» της πόλης και σημείωσε τα οφέλη σε ενέργεια και ανθρωποώρες που έχουν εξοικονομηθεί χάρη σε αυτές τις λύσεις.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, διευθύνων συμβούλος της Zelitron και διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων και Kαινοτομίας της Vodafone Ελλάδας, αναφέρθηκε στους τρόπους που οι τεχνολογίες IoT μπορούν να μεταμορφώσουν μια επιχείρηση. Σημείωσε ότι η υιοθέτηση μιας ή περισσότερων εφαρμογών IoT δε διαφοροποιεί από μόνη της ανταγωνιστικά μια επιχείρηση, εάν οι εφαρμογές αυτές δεν ενσωματωθούν σε όσο γίνεται περισσότερα στάδια της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Ο Γιώργος Δημητριάδης, διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της ανίχνευσης κίνησης ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που, όπως είπε, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στους χώρου του αεροδρομίου της Αθήνας, και με τη βοήθειά της το αεροδρόμιο έχει τη δυνατότητα να αναλύει την κίνηση αυτή και να μπορεί να προλαμβάνει τυχόν προβλήματα που δημιουργούν συνωστισμό κόσμου.

Από την πλευρά του ο 'Αγγελος Μπλέτσας, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σημείωσε τις πρωτοβουλίες της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη βελτίωση των τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με την αύξηση της εμβέλειας των συσκευών, τη βελτίωση της αυτονομίας μέσω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, και τη συρρίκνωση του κόστους.

Η Νινέτα Πολέμη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρθηκε στις μελέτες που αφορούν στην καταγραφή των αναγκών μιας πόλης και του λιμανιού της και στις ανάγκες που καταδεικνύουν αυτές οι μελέτες, που είναι η ασφάλεια, η ανθεκτικότητα των σχετικών προϊόντων και αισθητήρων κ.α. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της μίλησε για την ανάγκη «ισορροπίας» μεταξύ των εφαρμογών IoT στην πόλη και στο λιμάνι, και σημείωσε ότι στην κατεύθυνση αυτή προβλέπονται μέχρι το 2020 ιδιαίτερα σημαντικές συνέργειες μεταξύ των IoT εφαρμογών λιμανιών και πόλεων.

Ο 'Αγγελος Αμδίτης, διευθυντής έρευνας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ανέφερε ότι οι επενδύσεις που αναμένονται επάνω στις τεχνολογίες IoT εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 τρισ. δολάρια το 2020, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι «έξυπνες μεταφορές», η υγεία και οι «έξυπνες πόλεις». Πρόσθεσε ακόμα αυτό που φαίνεται πως έρχεται είναι ενοποίηση των πλατφορμών και η ενοποιημένη διακυβέρνηση, τόνισε ωστόσο πως όλα τα παραπάνω κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό το θέμα της «κυβερνοασφάλειας» και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ο Δημήτρης Λεονάρδος, διευθύνων σύμβουλος της Wubby, σημείωσε ότι οι IoT τεχνολογίες δημιουργούν και νέα ζητήματα που προηγουμένως δεν υπήρχαν, όπως το ζήτημα της συμβατότητας των διάφορων εφαρμογών σε βάθος χρόνου με τις συσκευές, αλλά και το θέμα των συνεχών αναβαθμίσεων που απαιτούνται στις εφαρμογές, κάτι που, όπως είπε, οι τελικοί χρήστες θεωρούν ότι θα έχουν «συνέχεια» από τις εταιρείες, ωστόσο πρόσθεσε για τις εταιρείες δεν είναι κάτι δεδομένο.

Σχετικές ειδήσεις