«Μπλόκο» Νεφελούδη στα σχέδια του Λαυρεντιάδη για τα Λιπάσματα Καβάλας

«Μπλόκο» Νεφελούδη στα σχέδια του Λαυρεντιάδη για τα Λιπάσματα Καβάλας

Χωρίς άδεια βρίσκεται από τη Δευτέρα (30/01/2017) το εργοστάσιο λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, καθώς τα σχέδια του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για μία ακόμη μεταφορά των εργασιών της επιχείρησης σε εργολαβική εταιρεία, ώστε να χαθούν τα ίχνη των οφειλών της ELFE, έπεσαν στο κενό.

Η τελευταία κίνηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ήταν η προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας εταιρείας, της «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ», με το ταυτόχρονο κλείσιμο της «ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ». Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης, με έγγραφό του προς την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ζήτησε τη Δευτέρα (30/01/2017) να μην προχωρήσει η αδειοδότηση της νέας εταιρείας. Όπως δήλωσε ο κ. Νεφελούδης στο «Κόκκινο Καβάλας», «τον Δεκέμβρη του 2017 ενημερωθήκαμε ότι η ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ μεταβίβασε τις δραστηριότητές της στη νέα εταιρεία «Λιπάσματα Ν. Καρβάλης». Όμως, κατά τον έλεγχο της Μελέτης Ασφαλείας του εργοστασίου, η Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας του Υπουργείου, διαπίστωσε προβλήματα και ελλείψεις , για τα οποία ενημερώθηκε εγγράφως η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με την επισήμανση ότι δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί η νέα επιχείρηση με τα στοιχεία της παλιάς, αν δεν συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις των παρατηρήσεων που έγιναν επί της μελέτης».

Ο κ. Νεφελούδης δήλωσε ότι η υποβληθείσα στο υπουργείο Μελέτη Ασφαλείας θεωρείται επισφαλής σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ή Σχέδιο Εκκένωσης της εγκατάστασης, σε περίπτωση διαρροής αμμωνίας. Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν, επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας, να λειτουργούν με μη μόνιμο προσωπικό, όπως οι εργολαβικές εταιρείες που λειτουργούν το εργοστάσιο.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι ένα ατύχημα στο εργοστάσιο δεν θα επηρεάσει μόνον τους εργαζόμενους, αλλά και τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης και της Καβάλας, και γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση της νέας εταιρείας.

Επίσης, επισήμανε ότι η ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ έκλεισε, με αίτημα που κατέθεσε στην Περιφέρεια και μετέφερε την άδεια λειτουργίας στην ELFE, η οποία, όμως, δεν υφίσταται από τις 18 Σεπτέμβρη του 2015, οπότε ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της από τον περιφερειάρχη. Αυτή η άδεια πέρασε στην ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία δεν υφίσταται από τις 30 Δεκέμβρη 2016.

Επίκειται, τώρα, το σφράγισμα της επιχείρησης ώστε να μπει σε καθεστώς εύρυθμης λειτουργίας, με στόχο «να σταματήσει η παραβατικότητα», διότι «ως τελικός υπογράφων, δεν μπορώ να εγκρίνω επιχείρηση που έχει επισφαλείς άδειες λειτουργίας» ανέφερε ο κ. Νεφελούδης.

Η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα καθοριστεί από τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση των δραστηριοτήτων του εργοστασίου.