ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάμε πράγματι προς ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο;

Πάμε πράγματι προς ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο;

Και μπορεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως το 2025 να υπάρχουν παγκοσμίως περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές, όμως τα καλά νέα είναι ότι αυτό το ένα δισεκατομμύριο θα έχει τη δυνατότητα και την επιλογή να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, χάρη σε εναλλακτικά προϊόντα.

Ο λόγος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τις πιο καινοτόμες εναλλακτικές των τσιγάρων, όπως τα θερμαινόμενα και μη καιόμενα προϊόντα καπνού που προσφέρουν την ίδια ικανοποίηση με αυτή που προσφέρει μια καλή «ρουφηξιά» από ένα τσιγάρο.

Εντυπωσιακό είναι ότι το τελευταίο σχέδιο του National Institute for Health and Care Excellence όσον αφορά τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη δημόσια υγεία συμβουλεύει τους επαγγελματίες της υγείας να προτείνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως αποτελεσματικά προϊόντα υποκατάστασης του τσιγάρου και μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.

Επίσης, η επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης www.gov.uk δημοσιεύει πρόσφατες μελέτες από Βρετανούς ειδικούς στον τομέα της υγείας σύμφωνα με τις οποίες τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά προσέγγιση 95% πιο ασφαλή σε σχέση με το κάπνισμα τσιγάρου και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά τη σταδιακή διακοπή της χρήσης τσιγάρου από τους καπνιστές.

Μετά την έλευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, που έρχεται σε πολλές και διαφορετικές συσκευές με υγρά αναπλήρωσης και γεύσεις για κάθε γούστο, μεγάλες εταιρείες αλλάζουν φιλοσοφία και στρέφονται σε καινοτόμες εναλλακτικές που αλλάζουν τα δεδομένα και βοηθούν τους καπνιστές να επιλέξουν ένα καλύτερο προϊόν σε σχέση με το τσιγάρο.

Τον δρόμο ανοίγει η μεγαλύτερη εταιρεία καπνού διεθνώς, καλωσορίζοντας τους καπνιστές σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου όπως λέει και προτρέποντάς τους να κόψουν τη βλαβερή συνήθεια. Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο πέρυσι η Philip Morris International, που κυριαρχεί στον κλάδο, κατάφερε να έχει κέρδη πάνω από 26 δισεκατομμύρια δολάρια από προϊόντα καπνού… Και κάπως έτσι, κατάφερε να προβληματίσει, αλλά και να στρέψει την προσοχή στο φημισμένο πλέον IQOS, που αποτελεί το «δυνατό» της χαρτί, αλλά και μία εναλλακτική επιλογή που φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς από το 2016 που κυκλοφόρησε στη χώρα μας.

Μία ασφαλέστερη εναλλακτική στο κάπνισμα

p1

Το IQOS είναι ένα ντιζαινάτο «γκατζετάκι», μία ηλεκτρονική συσκευή η οποία λειτουργεί θερμαίνοντας -και όχι καίγοντας- τον καπνό και συγκεκριμένα βασίζεται στην καινοτόμο τεχνολογία «HEAT-NOT BURN», που έχει αναπτυχθεί από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της Philip Morris International στην Ελβετία. Λειτουργεί με αναλώσιμες ειδικά σχεδιασμένες ράβδους καπνού, οι οποίες μέσω της συσκευής θερμαίνονται στους 300 βαθμούς, έναντι 900 βαθμών που προκαλούνται κατά την καύση τσιγάρων.

Αυτή ακριβώς, είναι και η καινοτομία που εισάγει η δημοφιλής εταιρεία, καθώς μειώνει σημαντικά τα βλαβερά παράγωγα της καύσης, που απελευθερώνονται με το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων και εισπνέονται από τους καπνιστές. Έτσι, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το IQOS θεωρείται ένα «περιορισμένου κινδύνου» προϊόν, όχι όμως και μηδενικού κινδύνου...

Ένα σημαντικό βήμα για την οριστική κατάργηση του συμβατικού τσιγάρου

p2

«Ήμουν καπνιστής. Τώρα, δεν μπορώ να καπνίσω τσιγάρα και χρησιμοποιώ μόνο το IQOS» αναφέρει ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας καπνοβιομηχανίας Philip Morris International, που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2013, όταν η Philip Morris International σημείωνε μεγάλα κέρδη.

Παρόλα αυτά, υπήρχαν προβληματισμοί, καθώς τα ποσοστά των καπνιστών των ανώτερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων ήταν μειωμένα. Για να αντισταθμίσουν τις απώλειες δοκίμασαν να αυξήσουν τις τιμές, κάτι το οποίο όμως δεν θα μπορούσαν να κάνουν για πολύ καιρό. Πολλοί πελάτες, επέλεγαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με την ελπίδα να «ξεφύγουν» από τον εθισμό τους και να βελτιώσουν την υγεία τους.

Η απόλαυση του καπνού που θερμαίνεται

Έτσι, η Philip Morris International αποφάσισε να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να προσφέρει μία ασφαλέστερη εναλλακτική στο κάπνισμα, δεδομένου μάλιστα ότι αναγνωρίζει τις βλάβες που προκαλούν τα προϊόντα της.

Το 2014 δημιούργησε το IQOS το οποίο σήμερα κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες και μετράει περισσότερους από 3.000.000 τακτικούς χρήστες. Το «μυστικό» της επιτυχίας του έγκειται στο γεγονός ότι η γεύση του είναι ίδια με αυτή του συμβατικού τσιγάρου. Το ίδιο και η αίσθηση, καθώς οι χρήστες χρησιμοποιούν τις ράβδους καπνού και τη συσκευή. Έτσι, εξακολουθούν να νιώθουν την απόλαυση του καπνίσματος.

Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που δεν συντελείται καύση, δεν παράγεται καπνός, αλλά ένα αερόλυμα, το οποίο διαλύεται γρήγορα και είναι λιγότερο βλαβερό από αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ας μην ξεχνάμε ότι η ασφαλέστερη επιλογή παραμένει η διακοπή του καπνίσματος και της χρήσης προϊόντων καπνού.