ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Alpha Bank στηρίζει το έργο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για να ζωντανέψουν τα μαστιχόδενδρα

H Alpha Bank στηρίζει το έργο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για να ζωντανέψουν τα μαστιχόδενδρα

Η 25ηΙουλίου 2016 έχει χαραχθεί στη μνήμη κάθε Χιώτη και οι εικόνες δύσκολα θα ξεχαστούν.

Οι κάτοικοι του νησιού είδαν χιλιάδες μαστιχόδενδρα να παραδίδονται στις φλόγες και να γίνονται στάχτη από την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλη έκταση γης στα Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου.

Η Alpha Bank, η τράπεζα που στηρίζει έμπρακτα την ελληνική παραγωγή, την οικονομία και το περιβάλλον, στέκεται δίπλα στους μαστιχοπαραγωγούς και τους βοηθάει να ανοίξουν μία νέα, αισιόδοξη σελίδα για τη μοναδική στον κόσμο παραγωγή της ευωδιαστής μαστίχας.

Στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το περιβάλλον, η Alpha στήριξε την προσπάθεια της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για αναφύτευση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά με τη χορηγία της διάθεσης 2.000 δενδρυλλίων μαστιχοφόρου σχίνου. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια, η Alpha Bank συνέβαλε ουσιαστικά στο έργο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τη διαχείριση ενός μοναδικού - εθνικού προϊόντος, που ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού της Χίου.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία είναι ο φορέας αποκλειστικής διαχείρισης της μαστίχας και αριθμεί 20 Συνεταιρισμούς - μέλη, κατασκεύασε ένα σύγχρονο, υψηλών προδιαγραφών φυτώριο μαστιχόδενδρων στην περιοχή Καρδαμάδα – Κάμπου Χίου. Στόχος του φυτωρίου είναι η διάθεση πιστοποιημένων φυτών μαστιχόδενδρων προς καλλιέργεια για την κάλυψη των παραγωγικών αναγκών των μαστιχοπαραγωγών, η διατήρηση της βιοποικιλότητας των δέντρων ανά περιοχή, καθώς και η συνολική ανάκαμψη της παραγωγής μαστίχας στο νησί.

Με αφορμή τη δωρεά των δενδρυλλίων από την Alpha Bank, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο φυτώριο της Ένωσης, παρουσία στελεχών της Τράπεζας, εκπροσώπων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου – Περιφερειακής Ενότητας Χίου και άλλων τοπικών φορέων. Σημειώνεται ότι η διανομή των δενδρυλλίων στους μαστιχοπαραγωγούς - μέλη θα γίνει αποκλειστικά από την Ένωση Mαστιχοπαραγωγών Χίου.

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των μαστιχόδενδρων στο νησί φθάνει τις 850.000, ενώ η παραγωγή ετησίως κυμαίνεται στους 150 τόνους (τα δέντρα δίνουν ρητίνη μετά τα πρώτα 6 χρόνια ζωής). Με δεδομένο ότι η αξία της μαστίχας κυμαίνεται στα 80-85 ευρώ το κιλό (η πρώτη ποιότητα), αποτελεί ένα από τα πλέον καλοπληρωμένα ελληνικά προϊόντα και από τα πλέον διάσημα σε όλο τον κόσμο, «σήμα κατατεθέν» της Χίου.Οι προσπάθειες λοιπόν, για την αύξηση της παραγωγής μαστίχας με πιστοποιημένα φυτά και τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αποτελούν πρωταρχικό στόχο των μαστιχοπαραγωγών μελών της Ένωσης και των «συμμάχων» της, όπως η Alpha Bank.