ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς φτάνει στο τραπέζι μας το νερό και τα αναψυκτικά που καθημερινά καταναλώνουμε

Πώς φτάνει στο τραπέζι μας το νερό και τα αναψυκτικά που καθημερινά καταναλώνουμε

Νερό. Αυτή είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό του επισκέπτη όταν βρίσκεται για πρώτη φορά στα Ιωάννινα, τη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου και αναμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες και πλέον καλαίσθητες στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η βροχή που υποδέχεται τον ταξιδιώτη και η οποία τον προϊδεάζει για τον υδάτινο κόσμο στον οποίο εισέρχεται. Είναι, επίσης, η πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα με τις καταπράσινες όχθες. Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη -περισσότερο προφανής- λόγος που η λέξη «νερό» ήταν, είναι και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Γιάννενα και αυτός δεν είναι άλλος από τις πηγές της.

Το άριστης ποιότητας νερό, που αναβλύζει από την ομώνυμη πηγή κοντά στο φαράγγι του Βίκου, όπως επίσης και από την ομώνυμη αναγνωρισμένη πηγή Ζαγοροχώρια, στο Καλπάκι Ιωαννίνων, «ταξιδεύει» σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, φτάνοντας ακόμη και εκτός ελληνικών συνόρων.

Όταν, λοιπόν, πριν από μερικές ημέρες είχαμε την τύχη να βρεθούμε στα Ιωάννινα, δεν μπορούσαμε να μην δούμε από κοντά πως ελέγχεται, παράγεται και εμφιαλώνεται το νερό, αλλά και τα αναψυκτικά που βάζουμε κάθε ημέρα στα σπίτια μας.

«Εξόρμηση» στον Βίκο

Η σημασία της ποιότητας του νερού για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού είναι άκρως σημαντική. Σημαντικό είναι, όμως, και το να μπορεί κάποιος να καταναλώνει προϊόντα τα οποία περιέχουν καθαρό και ποιοτικά άριστο νερό. Αλήθεια, γνωρίζετε τι νερό περιέχεται στην πορτοκαλάδα ή την Cola που απολαμβάνετε; Άραγε, πώς παράγονται οι συσκευασίες στις οποίες μπαίνουν τα προϊόντα που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα καταφέραμε να πάρουμε όταν επισκεφτήκαμε τις σύγχρονες εργοστασιακές μονάδες της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.) και συναντήσαμε από κοντά την οικογένεια Σεπετά.

Η Βίκος είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών. Ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Βίκος» και συνέχισε τη δυναμική της πορεία με νέες γραμμές παραγωγής και μια δυναμική συνεργασία με τη Lidl Hellas. Σήμερα, η Βίκος αξιοποιεί επτά πηγές νερού και διαθέτει 30 γραμμές παραγωγής, εκ των οποίων οι 13 είναι γραμμές εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, με δυναμικότητα παραγωγής 441.600 λίτρων την ώρα.

12

Η ποιότητα σε πρώτο πλάνο

Από το εργοστάσιο προπλασμάτων φιαλών και πλαστικών πωμάτων στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, φτάσαμε στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Περίβλεπτο και από εκεί, βρεθήκαμε στο εργοστάσιο παραγωγής του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Βίκος» και επιτραπέζιων νερών, όπου και παρακολουθήσαμε από κοντά τις γραμμές εμφιάλωσης αλλά και τις γραμμές παραγωγής αναψυκτικών και νερών.

Αφού είδαμε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, περάσαμε στους χώρους όπου οι ειδικοί και οι αναλυτές της εταιρείας πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους στα προς κατανάλωση προϊόντα για τη διασφάλιση της ποιότητάς τους. Εκεί πληροφορηθήκαμε ότι το σύνολο των αναλύσεων για τα τελικά προϊόντα (νερά και αναψυκτικά) για το 2017 «άγγιξε» τις 90.000, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 120.000 σε όλα τα προϊόντα και το κόστος ποιότητας κυμάνθηκε στο ένα εκατ. ευρώ ετησίως.

Το νερό δεν είναι ένα εύκολο προϊόν και προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητά του, όλο το δίκτυο εμφιάλωσης πρέπει να είναι πεντακάθαρο, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι υπεύθυνοι που συναντήσαμε στην εταιρεία. Το σίγουρο είναι πως οι πηγές από τις οποίες προέρχεται το νερό της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων βρίσκονται στην προστατευόμενη περιοχή των Ζαγοροχωριών, μακριά από οποιαδήποτε εστία ρύπανσης, ενώ οι ειδικοί της εταιρείας ελέγχουν καθημερινά τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η συνεργασία με τη Lidl και το Saguaro

Το ποιοτικά ανώτερο νερό που χρησιμοποιεί η Βίκος περιέχεται, επίσης, σε όλα τα αναψυκτικά που εδώ και πολλά χρόνια παράγει η εταιρεία για τη Lidl. Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία χρονολογείται από την πρώτη μέρα παρουσίας της Lidl στην Ελλάδα, ενώ αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η επένδυση του δεύτερου εργοστασίου για την παραγωγή αναψυκτικών της Βίκος, στηρίζεται στη στρατηγική συνεργασία με τη Lidl Ελλάς.

Σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, λοιπόν, διατίθενται εδώ και πολλά χρόνια τα εξαιρετικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγει η Βίκος για εκείνη, όπως το επιτραπέζιο νερό Lidl, το ανθρακούχο μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά (cola, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, γκαζόζα) και το κρύο τσάι με την επωνυμία Freeway.

Από τις 12 Μαρτίου το νέο φυσικό μεταλλικό νερό Saguaro

Τώρα, η συνεργασία της εταιρείας Βίκος με τη Lidl επεκτείνεται και ενισχύεται με το νέο φυσικό μεταλλικό νερό Saguaro για το οποίο και ενημερωθήκαμε κατά την επίσκεψή μας στην Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε..

Το νέο αυτό προϊόν παράγεται αποκλειστικά από την εταιρείας Βίκος για Lidl Hellas, προέρχεται απευθείας από τις πηγές των Ζαγοροχωριών και οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να το προμηθευτούν από όλα τα καταστήματα Lidl από τις 12 Μαρτίου, στην τιμή του 1,29 ευρώ (6X1,5 lt).

Ένα όνειρο για καθαρό νερό

Κατά την επίσκεψη μας στην Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον άνθρωπο ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία, με τον σημερινό Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κύριο Πέτρο Σεπετά. Μας υποδέχθηκε έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και Γενική Διευθύντρια της εταιρίας, κυρία Ελένη Θεοχάρη, καθώς και τον γιο του Κωνσταντίνο Σεπετά, διευθυντή Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Βίκος.

Η συζήτηση μας με τον κ. Σεπετά ξεκίνησε με μια αναδρομή στο παρελθόν και αν υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι συμφωνήσαμε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ήταν το ότι πρέπει να πιστεύουμε -τελικά- στα όνειρα.

Ο Πέτρος Σεπετάς δεν θέλησε ποτέ να ασχοληθεί ποτέ με τη βιομηχανία επίπλων του πατέρα του. Αντιθέτως, ήθελε να γίνει βιομήχανος και ήταν αποφασισμένος να τα καταφέρει.

2

Εκείνο που πραγματικά ονειρευόταν ο κ. Σεπετάς ήταν να κάνει κάτι δικό του και μάλιστα, να το κάνει στον τόπο του. Αναζητώντας, λοιπόν, ευκαιρίες στην περιοχή συνειδητοποίησε πως υπήρχε μεγάλη ζήτηση για εμφιαλωμένο νερό. Άρχισε, έτσι, να ψάχνει για ένα μέρος το οποίο είχε τα χαρακτηριστικά του «καλού νερού» και τελικά, το βρήκε. Το μέρος αυτό ήταν ο Βίκος με την πηγή του από όπου όλα ξεκίνησαν για την οικογένεια Σεπετά. Λίγα χρόνια έπειτα από τη δημιουργία του εργοστασίου του, ξεκίνησε και η συνεργασία του με τη Lidl. Το πώς άρχισε η επιτυχημένη αυτή συνεργασία μας το εξήγησε ο ίδιος ο κ. Σεπετάς και το σίγουρο είναι πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Το 2000 περνούσα έξω από τους χώρους φορτώσεων του εργοστασίου και συνάντησα έναν οδηγό φορτηγού. Μου είπε να μάθω περισσότερα για ένα νέο, μεγάλο “μαγαζί” που μόλις είχε δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη. Το κατάστημα αυτό άνηκε στη Lidl…», ανέφερε, σημειώνοντας πως έπειτα από επικοινωνία που είχε με την εταιρεία και αρκετούς ελέγχους από την πλευρά της Lidl -προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα των προϊόντων- ξεκίνησε η συνεργασία τους.

«Η Lidl μας τέσταρε στη δυνατότητα διανομής, στην αξιοπιστία, στη διασφάλιση ποιότητας… στα πάντα και έπειτα από τρία χρόνια μας έδωσε το private label…», σημείωσε ο κ. Σεπετάς και υπογράμμισε: «Η σχέση μας ξεκίνησε με αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ήταν απαιτητική από την αρχή αλλά και εμείς είμαστε απαιτητικοί από τους εαυτούς μας…».

Τα χρόνια που ακολούθησαν, λοιπόν, η συνεργασία του Βίκου με τη Lidl επεκτάθηκε και ενισχύθηκε κι με την παραγωγή αναψυκτικών, ενώ σήμερα συνεχίζεται με ένα νέο προϊόν, το φυσικό μεταλλικό νερό Saguaro.

3

Το σίγουρο είναι πως τα νερά και τα αναψυκτικά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των διατροφικών μας συνηθειών, για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι προέρχονται από πηγές φυσικές και ότι μπαίνουν στα σπίτια μας έπειτα από πολλούς και λεπτομερείς ελέγχους. Αυτός είναι ο λόγος που σε συνεργασία με την εταιρείας Βίκος, η Lidl δημιούργησε μια εξαιρετικής ποιότητας σειρά αναψυκτικών και φυσικού μεταλλικού νερού, προσφέροντας έτσι στον καταναλωτή προϊόντα υψηλής ποιοτικής αξίας και αντάξια των δικών της απαιτήσεων, όπως κανείς άλλος.