ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα πετύχετε το πολυπόθητο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

Πώς θα πετύχετε το πολυπόθητο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

Έχετε την αίσθηση ότι το σπίτι σας, το οποίο αγοράσατε ή κατασκευάσατε με αρκετές θυσίες και πολύ κόπο, δεν είναι πλέον αυτό που ήταν;

Ότι τα κουφώματα, τα παράθυρα και γενικότερα οι «υποδομές» του έχουν υποστεί σημαντικές φθορές -λόγω της παρέλευσης του χρόνου, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, να είναι περισσότερο κρύο από όσα θα έπρεπε; Και πιστεύετε πλέον ότι, αν είχατε τα χρήματα που απαιτούνται, θα μπορούσατε να το αναβαθμίσετε από πλευράς ενεργειακής απόδοσης, ώστε να εξοικονομείτε και χρήματα, αλλά και να αυξήσετε την αξία του;

Αν η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα -όπως και σε πολλά αντίστοιχα- είναι «ναι», τότε πολύ απλά θα πρέπει να διερευνήσετε κατά πόσον μπορείτε να συμμετάσχετε στη δράση «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί τη συνέχεια ενός αρκετά πετυχημένου συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, το οποίο βοηθά -μέσω κινήτρων- ιδιοκτήτες κτηρίων και σπιτιών να βελτιώσουν τις υποδομές τους, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοσή τους.

Η δράση παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους, των οποίων τα σπίτια είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας (χαμηλότερη ή ίση της Δ), ώστε να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού τους, και ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δικαιούνται επιχορήγηση κεφαλαίου έως και 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, 100% επιδότηση τόκων και κάλυψη δαπάνης ενεργειακού επιθεωρητή, δυνητικών μελετών και συμβούλου έργου.

Για όσους θέλουν πάντως να αναβαθμίσουν την κατοικία τους στην ενεργειακή κατηγορία… Alpha, σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η Alpha Bank, η οποία, όπως και στην πρώτη «έκδοση» του προγράμματος, συμμετέχει δυναμικά στο «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον ΙΙ», προσφέρονται δάνεια στους δικαιούχους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Η Τράπεζα δίνει ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς για κάθε εκταμίευση δανείου θα αποδίδονται 35.000 πόντοι Bonus, ανεξαρτήτως ποσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και εκείνοι που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά θέλουν να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου τους έχουν την ευκαιρία να το κάνουν με συνεργάτη την Alpha Bank, αξιοποιώντας τη δυνατότητα λήψης δανείου με ειδική τιμολόγηση μέσα από την κατηγορία προϊόντων «Alpha Πράσινες Λύσεις».

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Για τους δικαιούχους οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

  1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (αφορά και πρόσθετες εργασίες, όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη, όπως αντικατάσταση κεραμιδιών, κ.τ.λ.).
  2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπεριλαμβάνονται εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες κ.τ.λ.).
  3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπεριλαμβάνεται αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κ.τ.λ.).

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο τα 25.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Πώς θα συμμετέχετε στο πρόγραμμα

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δράση, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στο http://exoikonomisi.ypen.gr και να καταχωρίσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία: τα οικονομικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του ακινήτου, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ Α’), κόστος παρεμβάσεων κ.λπ., καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Το πληροφοριακό σύστημα θα προχωρήσει σε έλεγχο της πληρότητας της αίτησης και, με την οριστική υποβολή της, ο ενδιαφερόμενος θα λάβει έναν μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος θα κληθεί να υποβάλλει αίτηση για τη λήψη δανείου και, εφόσον εγκριθεί, θα προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής δανειακής σύμβασης. Έπεται η υλοποίηση των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, οι οποίες θα πιστοποιηθούν με τη Δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση (έκδοση B’ ΠΕΑ). Ακολούθως, ο ωφελούμενος θα καταχωρήσει τη δήλωση πιστοποίησης ολοκλήρωσης και θα γνωρίζει τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό. Αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος των δικαιολογητικών από την ΕΤΕΑΝ, έπεται η εκταμίευση του δανείου και η καταβολή των κινήτρων του Προγράμματος από την τράπεζα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 211 10 97000, για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II» μέσω της γραμμής εξυπηρέτησης της Alpha Bank.