ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lavipharm: Τεράστιες οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο

Lavipharm: Τεράστιες οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο

Με μεγάλο προβληματισμό αντιμετωπίζουν την υπόθεση της Lavipharm τραπεζικά στελέχη, καθώς η εταιρεία της οποίας ηγείται ο Θανάσης Λαβίδας, κρατιέται στη ζωή με τεχνική υποβοήθηση.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ 2019 ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΑΒΙΔΑ

Έχοντας αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξεως των 20,3 εκατ. ευρώ, οφειλές προς τις τράπεζες 41,4 εκατ. ευρώ και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ η Lavipharm αποτελεί μια προβληματική υπόθεση τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για το Δημόσιο.

Δεδομένου ότι οι πωλήσεις της δεν ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ ετησίως και η κερδοφορία της οριακά ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, η Lavipharm αποτελεί μια διαρκή πηγή ανησυχίας για τους πιστωτές και τους προμηθευτές της.

Μετά την επιθετική αναδιάρθρωση της Lavipharm τη διετία 2016-2017, στην οποία οι τράπεζες έβαλαν πλάτη, δόθηκε περίοδος χάριτος στη Διοίκηση της φαρμακευτικής προκειμένου να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα.

Για την εν λόγω περίοδο χάριτος οι τράπεζες έλαβαν υψηλές εξασφαλίσεις. Η Διοίκηση Λαβίδα προσημείωσε ακίνητα της μητρικής ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, έδωσε ως εγγύηση μετοχές θυγατρικών εταιρειών ύψους 3,6 εκατ. ευρώ, παραχώρησε εμπορικές απαιτήσεις του Ομίλου συνολικού ύψους 4,66 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκαν ως εξασφαλίσεις και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου 511 χιλ. ευρώ περίπου.

Στη βάση του άτυπου αυτού «Μνημονίου» που επιβλήθηκε στον Όμιλο Lavipharm από τις τράπεζες, η Διοίκηση Λαβίδα δεσμεύθηκε για τη τήρηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δεικτών, για τη μη λύση οποιαδήποτε εταιρείας που ανήκει στον Όμιλο, για την εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων δανείων της εταιρείας, για τη μη εκποίηση ή παραχώρηση της χρήσης οποιαδήποτε κινητής ή και ακίνητης περιουσίας, αλλά και για τη μη αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων έως και την 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αλλά οι δεσμεύσεις αυτές φαίνεται πως είναι στον αέρα. «Όσα Algon και να πάρει οι πονοκέφαλοι για τη Lavipharm το 2019 θα είναι διαρκείς». Με αυτή τη φράση στέλεχος του χρηματοπιστωτικού κλάδου περιέγραψε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η φαρμακευτική εταιρεία το 2019, έτος που ωριμάζουν δάνεια μεγάλου ύψους και τα οποία θα συμπέσουν με τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές της προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως το business plan που έχει καταρτίσει η Διοικητική ομάδα υπό το Θανάση Λαβίδα δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση για την πολύπαθη επιχείρηση. Η Lavipharm είχε προ μηνών ανακοινώσει ειδική στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσει την επενδυτική άπνοια της ελληνικής αγοράς και τις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις (clawback και rebate) στο χώρο του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, είχε ανακοινώσει πως θα έδινε βάρος στην εξυγίανση του πελατολογίου της και στον αυστηρό οικονομικό έλεγχο των πελατών της (από τους οποίους έχει απαιτήσεις 6,7 εκατ. ευρώ), ότι θα ενίσχυε την εξαγωγική της δραστηριότητα, πως θα έδινε βάρος στην αγορά των γενόσημων φαρμάκων και των OTC, στην παραγωγή και ανάπτυξη νέων προϊόντων, στην ανάπτυξη διαδερμικών συστημάτων, κ.α..

Ωστόσο, η εταιρεία δεν διαθέτει καν τα στοιχειώδη κεφάλαια για να αναπτύξει τις σχετικές στρατηγικές και κυρίως για να κάνει τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να μείνει στο παιχνίδι. Και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εάν παραστεί ανάγκη νέας διάσωσης της από τις τράπεζες τότε τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στον πρόεδρο και CEO της Lavipharm Θανάση Λαβίδα.

Σύμφωνα με στελέχη με γνώση των διεργασιών στη Lavipharm αυτό θα είχε συμβεί ήδη, ωστόσο ο κ. Λαβίδας έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία, με τη μεσολάβηση φίλων του με ισχυρές διασυνδέσεις στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας και στον τραπεζικό κλάδο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα αποδειχθεί κομβικό για το μέλλον της Lavipharm, η οποία για να επιβιώσει θα πρέπει να βρει στρατηγικό επενδυτή.