ΕΡΓΑΣΙΑ

Πετρόπουλος: Ο ΟΑΕΕ δείχνει τον δρόμο στην ελληνική ασφάλιση

Πετρόπουλος: Ο ΟΑΕΕ δείχνει τον δρόμο στην ελληνική ασφάλιση

Τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί στην ελληνική ασφάλιση δείχνει το παράδειγμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο οποίος δρομολόγησε τους τελευταίους μήνες σημαντικές θετικές μεταβολές υπέρ των ασφαλισμένων, ενώ άλλαξε και τους όρους οργάνωσής του, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση δαπανών.

Τα παραπάνω τόνισε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" του "Πρακτορείου FM 104.9".

Ο κ. Πετρόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των αγροτικών συντάξεων, σημειώνοντας ότι δεν νοείται άτομα που εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα 100 και 200 ευρώ -όχι κέρδος- από πέντε δέντρα ελιάς να θεωρούνται αγρότες.

Αναλυτικότερα, όπως σημείωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, αυτό που χρειάζεται για να λειτουργούν σωστά οι διαδικασίες είναι η σωστή μηχανοργάνωση (σ.σ. ώστε να είναι ξεκάθαρη η πραγματική εικόνα κάθε ασφαλισμένου) κι "αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια".

Πρόσθεσε ότι αυτό που έκανε στον ΟΑΕΕ ήταν να αλλάξει εντελώς τους όρους οργάνωσής του, και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει μία πλατφόρμα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, όπου φαίνεται πολύ καλά η εικόνα του κάθε ασφαλισμένου.

"Δημιουργούμε ατομικό μητρώο του κάθε ασφαλισμένου, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Θα έχουμε ωφέλειες σε μείωση δαπανών που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Επομένως το παράδειγμα του ΟΑΕΕ είναι αυτό που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στην ελληνική ασφάλιση" επισήμανε.

Κατά τον κ. Πετρόπουλο, μέσα σε τρεις μήνες διοίκησης (σ.σ. ανέλαβε τη διοίκηση του οργανισμού τον Απρίλιο) σημειώθηκαν τεράστιες μεταβολές στον ΟΑΕΕ. "Αυτό το ξέρουν καλά οι ασφαλισμένοι, πρώτα απ' όλα εκείνοι που μετά από 45 χρόνια έπαψαν να αισθάνονται την απειλή της ποινής φυλάκισης και της ποινικής δίωξης. Καταργήσαμε τις ποινικές διώξεις των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και διευκολύναμε την επανείσοδό τους στην κοινωνική ασφάλιση -διότι είχε πλήξει κυρίως τη μεσαία επιχειρηματικότητα όλη αυτή η κρίση. Τα τελευταία 50 χρόνια πάνω από το 70% των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ δημιουργήθηκαν σε αυτή την περίοδο (σ.σ. της κρίσης), οι οφειλέτες πολλαπλασιάστηκαν. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο, πουθενά δεν είδα δημοσιεύματα που να λένε για κατάρρευση του ΟΑΕΕ. Τα διάφορα τέτοια σχόλια πυκνώνουν αυτή την περίοδο που ο Οργανισμός ανακάμπτει. Τώρα που ενισχύεται ο ΟΑΕΕ, τώρα θυμούνται κάποιοι τα προβλήματα" σημείωσε.

Πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι έγιναν γενναιόδωρες διευκολύνσεις για τη ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων, αυτές δεν ήταν επαρκείς, μπροστά στην αδυναμία πολλών επαγγελματιών να ανταποκριθούν οικονομικά.

"Παρόλο που οι ρυθμίσεις ήταν για πρώτη φορά τόσο καλές, και πάλι περίπου 200.000 οφειλέτες δεν κατάφεραν να υπαχθούν, δεν υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής" είπε, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι, στον αντίποδα, πάνω από 150.000 άτομα κατόρθωσαν να υπαχθούν κι αυτό δείχνει πόσο σημαντικά ήταν τα μέτρα που ελήφθησαν. "Ρυθμίσαμε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών προς τον ΟΑΕΕ" υπενθύμισε.

Ερωτηθείς, αν πιστεύει ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας υπερφορολογείται, ο κ.Πετρόπουλος είπε ότι "πρέπει να υπάρξει ειλικρινής αποτίμηση της οικονομικής δυνατότητας κάθε ατόμου. Αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό είναι και η φορολογική δικαιοσύνη. Το λογιστικό φτιασίδωμα της οικονομικής κατάστασης του κάθε ατόμου δημιουργεί στην αγορά και αθέμιτους όρους και ανισότητες".

Σχετικές ειδήσεις