ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατρούγκαλος: Να πάψουν μερικοί συνταξιούχοι να είναι «πιο ίσοι» από τους άλλους

Κατρούγκαλος: Να πάψουν μερικοί συνταξιούχοι να είναι «πιο ίσοι» από τους άλλους

Το νέο Μνημόνιο απαιτεί επιπλέον περικοπή μισής μονάδας του ΑΕΠ από την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος εκτιμά πως η «υποχρεωτική προσαρμογή που ζητούν οι δανειστές έχει επιτευχθεί».

Σε συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Εργασίας στην Εφημερίδα των Συντακτών, υποστηρίζει πως: «Εξετάζουμε κάθε δυνατό τρόπο ανάκτησης των λεηλατημένων πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Συζητάμε ιδιαίτερα θετικά τις προτάσεις για απόδοση των εισφορών “στην πηγή”, π.χ. με υπολογισμό επί του τζίρου των επιχειρήσεων και με απευθείας απόδοσή τους, στην περίπτωση των μισθωτών, από τις τράπεζες μέσω των οποίων πληρώνονται οι μισθοί».

Επιθυμία του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι «να ισχύσουν στο εξής ενιαίοι κανόνες για την καταβολή εισφορών και τον υπολογισμό των παροχών: να πάψουν μερικοί συνταξιούχοι να είναι "πιο ίσοι" από τους άλλους».

Ο υπουργός Εργασίας αφήνει ένα ανοιχτό «παράθυρο» λέγοντας πως οι όποιες περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες καθώς «είναι πιθανόν να αποφευχθούν με ισοδύναμες εξοικονομήσεις και εισπράξεις εισφορών».

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος παίρνει κάποιες αποστάσεις από το Πόρισμα της Επιτροπής «Σοφών» για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας πως «δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης».